NYT, İsrail askerlerinin videolarını inceledi: Yıkıma sevinip Gazzelilerle alay ediyorlar

NYT, İsrail askerlerinin videolarını inceledi: Yıkıma sevinip Gazzelilerle alay ediyorlar

The New YorkThe New York Times, İsrailli askerlerin 7 Ekim’den bu yana sosyal medyada paylaştığı yüzlerce görüntüyü inceledi. İsrailli askerlerin Gazze’de sivillere ait mülklere zarar verirken eğlendikleri, aylardır bombardıman altındaki Gazzelilerle dalga geçtikleri görüldü.

İncelenen videolarda İsrailli askerlerin; dükkanları ve okulları tahrip ettikleri, Filistinliler hakkında aşağılayıcı yorumlar yaptıkları, sivil mülkleri buldozerlerle yıktıkları, Gazze’de İsrail yerleşimlerinin inşa edilmesi çağrısında bulundukları belirtildi.

Gazze’de İsrailli askerlerin çekip sosyal medya hesaplarında paylaştığı görüntüler, Güney Afrika’nın İsrail’i soykırımla suçladığı Uluslararası Adalet Divanı’nda görülen mahkemede de ortaya konmuş, videolardan bir tanesi mahkemede görüntülenirken diğer 5 tanesi de soykırıma delil olarak gösterilmişti.

Gazze’den gelen görüntüler dünya genelinde eleştirilere sebep olurken İsrail ordusu yaptıkları açıklamada kendi askerleri tarafından çekilen videoları kınadı ve görüntülerde yaşananların İsrail ordusuyla ve verilen emirlerle bağdaşmadığını iddia etti.The New YorkThe New York Times; incelediği videoların izini sürdüğünü, kaydedildikleri tarih ve yerlerin tespit edildiğini, görüntülerde yer alan askerlerin ve birliklerinin görüntülerin yüklendiği tarihlerde Gazze’de olduklarının doğrulandığını ifade ederken videoları çeken ve yayınlayan askerlerden hiçbirinin gazetenin yorum isteğine yanıt vermediğini açıkladı.

NYT haberinde, insan hakları uzmanlarının “Uluslararası savaş standartları sivil mülkü yok etmek için açık bir askeri gereklilik gerektirmektedir” uyarılarına rağmen görüntülerde de açık şekilde görüldüğü gibi İsrailli askerlerin buldozerler, ekskavatörler ve patlayıcıları ev, okul, diğer sivil binalar ve yapıları yıkmak için kullandığını vurguladı.

Öncesi

Gazzelilerin yıkılan evlerinin İsrailli askerlerin çektikleri videolarda artık bir dekor işlevi gördüğü belirtilirken sosyal medya paylaşımlarında arkaya eklenen müziklere dikkat çekildi. İsrailli askerlerin paylaşımlarında Gazzelilerin evsiz, susuz, yiyeceksiz ve diğer temel insani ihtiyaçlardan mahrum kalması ile dalga geçtikleri görülüyor. Görüntülerde ayrıca İsrailli askerler, sivil binaları yıkımı sırasında nargile içip kadeh kaldırıyorlar.

sonrası

NYT, dört hukuk uzmanının sosyal medyadaki videoları ve İsrail üssünün yakınındaki uydu görüntülerini incelediğini, görüntülerin Cenevre Sözleşmelerinin ihlali anlamına gelen yasadışı imhayı göstermek için kullanılabileceğini belirttiklerini aktardı. Ohio Eyalet Üniversitesi’nden uluslararası insan hakları hukuku profesörü Dr. John B. Quigley, NYT’ye gönderdiği bir e-postada “Gazze’deki konutların yıkımının kapsamı, I.D.F.’nin özel mülkiyetin korunması için uluslararası savaş standartlarına uymayan bir standart kullandığını gösteriyor” dedi.

7 Ekim’de yaklaşık 1200 kişinin öldüğü ifade edilen Hamas’ın İsrail’e gerçekleştirdiği saldırının ardından İsrail’in Gazze’de yaptığı bombalamalar sonucunda çoğunluğu kadın ve çocuk olmak üzere 27 bin 500’den fazla Filistinli hayatını kaybederken yaralı sayısı 67 bine dayandı.