NY Times’tan Kongre’ye asgari ücret çağrısı

NY Times’tan Kongre’ye asgari ücret çağrısı

New York Times (NYT) gazetesi Kongre’ye çağrıda bulunup asgari ücretin saatlik 15 dolar olarak yasalaştırılmasını istedi.

Cumartesi günü gazetenin editöryal ekibinin kaleme aldığı yazıda ABD’de şu ana kadar Seattle, San Francisco ve Los Angeles’ın 15 dolarlık asgari ücreti onayladığı ancak bunun ülke çapında olması gerektiği belirtildi.

Yazıda, “Er ya da geç Kongre ülke çapında kabul edilebilecek bir asgari maaşı yasallaştıracak. Eğer öyleyse bu şimdi 15 dolar olmalı” denildi.

Saatlik 15 dolar isteği ilk olarak 2013’te Washington’da dile getirilmişti.

Fast food sektöründe çalışanların da bu konuda gösteriler yapması olayı ülke gündemine getirmişti.

Ne var ki bu isteğin yasallaşması şu dönemde zor görünüyor. Asgari ücretin yükseltilmesini isteyen Demokrat senatörler bile en fazla saatlik 10 dolar 10 cent’ten yana. Maaş artışına en çok destek veren senatörlerden Demokrat Patty Murray bile saatlik 12 dolar’dan yana.

Demokrat Parti’den başkan aday adayı Bernie Sanders ve Cumhuriyetçi Parti başkan aday adayı Martin O’Malley 15 dolardan yana.

Cumhuriyetçi Parti’nin senatörleri ve başkan aday adaylarının çoğunluğu maaş artışı ile ilgili bir yasa yapılmasına karşı.

Demokrat Parti’nin önde giden başkan aday adayı Hillary Clinton ise bazı eyaletlerde 15 dolar ücret olabileceğini ancak bunun ülke genelinde yasallaşmasına karşı olduğunu belirtti. Clinton NYT’da konu hakkında bir makale yazan liberal ekonomist Alan Krueger’in ülke çapında saatlik 15 dolar asgari ücretin pek çok iş kaybına neden olacağı düşüncesini desteklediğini ifade etti.

21 eyalet Federal asgari ücret olan 7 dolar 25 cent’i hiçbir şekilde arttırmadı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.