CPJ: Türkiye’de basına sansür için ulusal güvenlik bahane ediliyor

CPJ: Türkiye’de basına sansür için ulusal güvenlik bahane ediliyor

Uluslararası Gazetecileri Koruma Cemiyeti (CPJ), Koza-İpek Medya Grubuna yönelik yapılan polis baskınını ‘‘Türk yetkilileri bağımsız basın şirketini bastı’’ başlığı ile eleştirdi.

CPJ Genel Direktör Yardımcısı Robert Mahoney yaptığı yazılı açıklamada, “Yerli basına baskın ve yabancı muhabirlerin tutuklanması Türkiye’de basın özgürlüğü ortamının daha da kötüleştiğinin göstergesidir’’ dedi.

Türkiye ve tüm bölgedeki siyasi, güvenliğe dair yaşanan büyük değişimin haber yapılmasının terör olamayacağını belirten Mahoney, “Sansüre gerekçe için ulusal güvenlik bahane ediliyor” dedi.

CPJ yaptığı yazılı açıklamada, 1 Kasım parlamento seçimleri öncesinde muhalif basını susturmaya yönelik polisin baskın yaptığına dikkat çekti. Kurum, Diyarbakır’da VICE News çalışanlarının terör suçlaması nedeni ile gözaltına alınmasından sonra baskının yaşandığına işaret etti.

Başkent Ankara’da Koza-İpek Holdingin sahibine ait beş medya kuruluşunun yanı sıra enerji, madencilik, gıda gibi alanlarda iş yapan bir yığın şirketine de polisin baskın yaptığı hatırlatılan açıklamada, baskına Bugün, Millet, Bugün TV, Kanaltürk ve BGNNews’in maruz kaldığına işaret etti.

CPJ, baskına uğrayan medya grubunun Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı eleştirdiğine de dikkat çekti.  Açıklamada, yetkililerin Koza İpek grubunu ‘‘terör propagandası ve finans sağlama’’ suçlamaları nedeniyle baskını savundukları hatırlatıldı. CPJ, Koza İpek Grubu Başkanı Akın İpek’in telefon ile katıldığı bir canlı yayında, hakkında yöneltilen suçlamalar için, “Tamamen fantazi, boş ve iftira’’ sözlerine açıklamasında yer verdi.

Erdoğan’ın baskın yapılan şirketleri Fethullah Gülen ile yakın ilişkileri olmasından dolayı suçladığını belirten CPJ, Kanaltürk ve Bugün TV’nin Haber Editörü Erkan Akkuş’un baskın için, “Muhalif basını seçimlerden önce susturma” sözlerine de yer verdi.

CPJ, “Haziran’da Erdoğan’ın Adalet ve Kalkınma Partisi ya da AKP büyük bir gerileme yaşayarak ilk defa tek başına hükümet kuracak çoğunluğu elde edememesi üzerine 1 Kasım’da parlamento seçimlerinin yapılması kararlaştırıldı’’ diye basında çıkan haberlere dikkat çekti.

CPJ, Diyarbakır’da tutuklanan VICE News muhabir, kameraman ve tercümanlarının derhal serbest bırakılmaları yönünde önceki gün bu kurumun Genel Direktörü Joel Simon’un Başbakan Ahmet Davutoğlu’na yazdığı mektup da açıklamada hatırlatıldı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.