Kasım ayındaki seçimlerin her yönüne ilişkin bir multimedya rehberi

Kasım ayındaki seçimlerin her yönüne ilişkin bir multimedya rehberi

COLLEEN O’DEA, Kıdemlı  Yazar ve Proje Editörü 10 Ekim 2023 | NJ DECIDES 2023, Seçimler

New Jersey Yasama Meclisi’ndeki 120 sandalyenin tamamı bu yıl Kasım ayında oylanacak. Yakın geçmişe bakılırsa, kayıtlı seçmenlerin sadece dörtte biri 7 Kasım’daki seçimlerde oy kullanacak.

Pek çok New Jersey’linin farkında olmadığı şey, eyalet senatörleri ve Meclis üyeleri tarafından alınan kararların günlük yaşamları üzerinde, genellikle Kongre’den – özellikle de tıkanmış bir Kongre’den – daha büyük bir etkiye sahip olduğudur. 

Bu durum, ABD Temsilciler Meclisi ve Senato seçimlerine katılımın yasama yıllarına kıyasla çok daha yüksek olmasına rağmen böyledir.

Bugün NJ Spotlight News, Yasama Meclisinin ne olduğunu, ne yaptığını ve eyalet milletvekillerine oy vermenin neden önemli olduğunu açıklayan bir multimedya serisine başlıyor. “New Jersey’i Tanımak Gerek” adı verilen bu seri, bölge sakinlerine önemli bilgiler vermek üzere tasarlanmıştır.

İlk video, yasama seçimlerinin federal seçimlerle birlikte değil, tek sayılı yıllarda yapıldığını açıklıyor. Bu planlama 1947’de Eyalet Anayasa’sını yazanlar tarafından eyalet yarışlarını federal siyasetten ayırmak için yapılmıştı, ancak mevcut iklimde bu çizgiler bulanıklaştı.

Ancak halk, eyalet milletvekillerinin ne yaptığından ziyade Washington’da neler olduğuna ya da olmadığına daha fazla dikkat etme eğiliminde ve bu nedenle yasama seçimlerinde daha az insan oy kullanıyor. Eyalet yasa koyucularının oy pusulasında en son yer aldığı 2019 yılında kayıtlı seçmenlerin yüzde 27’si ya da 1,6 milyon kişi sandığa gitmişti. Meclis yarışlarının öne çıktığı geçen yılki seçimlere kayıtlı seçmenlerin yüzde 41’i ya da 1 milyon kişi daha katılmıştı. Başkanlık seçim döneminde yani  2020’de yüzde 72 veya 4,6 milyon kayıtlı seçmenin katılımıyla en yüksek orana sahip oldu. 

Eyalet seçimlerini hafife almayın

Açıkçası, federal eylemler önemlidir. Ancak eyalet yasalarının New Jersey’lilerin günlük yaşamları üzerinde tartışmasız daha büyük bir etkisi vardır. Yüksek profilli yasalar, en yüksek saatlik asgari ücretlerden biri (14.13 $), neden ve zamanlamaya bakılmaksızın kürtaj hakkı ve sürücülerin kendi benzinlerini kendi doldurmalarını engelleyen yasal zorunluluk gibi yasalar New Jersey’deki yaşamı diğer eyaletlerden farklı kılabilir. 

Yasama Meclisi, valinin imzasıyla, gelirlerin, işletmelerin ve belirli malların ne kadar vergilendirileceğine de karar verir. Ayrıca hizmet ve izinlerin yanı sıra para cezaları ve cezai yaptırımlar için ne kadar ücret alınacağı konusunda da karar verir. Ayrıca eyaletin her yıl bir dizi sosyal hizmet ve program için ne kadar harcayacağı, her bir belediyenin ve okul bölgesinin yerel emlak vergileri üzerinde doğrudan etkisi olan ne kadar yardım alacağı konusunda da vali ile mutabakata varır.

Bu yıl şu ana kadar yürürlüğe giren ve pek çok bölge sakinini etkileyen yasalardan bazıları, New Jersey Turnpike, Garden State Parkway ve Atlantic City Expressway’de araç kullanırken E-ZPass’lerini unutmaları ya da kayıt yaptırmamaları halinde sürücüleri 50 dolarlık ek ücretten kurtarmayı amaçlıyor. Bir diğeri ise sağlık sigortalarının önerilen taramaları karşılamasını ve gerekli takipler için maliyet paylaşımını ortadan kaldırılmasını zorunlu kılarak kolonoskopi ücretlerinden tasarruf etmelerini sağlıyor. Kanun yapıcılar, cinsel içerikli fotoğrafların ifşa edilmesiyle tehdit edilen kişileri korumak için harekete geçerek “cinsel şantajı” beş yıla kadar hapis veya 15 bin dolar para cezası ya da her ikisiyle birden cezalandırılabilir bir suç haline getirdi.

Bu yıl, seçmenlerin önümüzdeki iki yıl boyunca kendilerini kimin temsil edeceğine karar verme şansı var. Eyaletin 40 yasama bölgesinin neredeyse tamamında çekişmeli (mücadeleli) yarışlar var. Bölgelerin çoğu, iki partili bir komisyonun tüm sakinlere eşit temsil sağlamak için 2020 ABD Nüfus Sayımı nüfus sayımına dayanarak eyaletteki belediyeleri aşağı yukarı aynı nüfusa sahip 40 bölgeye ayırdığı geçen yılki yasama paylaşımı sürecinin ardından biraz değişti.

Benim bölgem nerede?

Seçmenler NJ Spotlight News seçimler sayfasındaki haritayı ya da eyalet yasama meclisinin web sitesindeki 2023 haritasını kullanarak bölgelerini kontrol edebilirler. Serinin ikinci videosu, burada nasıl oy kullanılacağı ve henüz kayıtlı olmayanlar için nasıl kayıt olunacağı hakkında bilgi vermektedir.

New Jersey aynı gün seçmen kaydı yapılmasına izin vermemektedir. Bu yıl son kayıt tarihi 17 Ekim Salı günüdür. Eyalet, bir kişi ehliyet aldığında otomatik kayda izin vermektedir. Ancak araba kullanmayanlar veya başka bir nedenle kayıtlı olmayanlar için internet üzerinden (online) kayıt mevcuttur. Kayıt durumu internet üzerinden kontrol edilebilir.

Posta yoluyla oy verme işlemi halihazırda devam etmektedir. Bazı kayıtlı seçmenler her yıl otomatik olarak posta yoluyla oy pusulası almaktadır. Bu seçimde ve gelecekteki tüm seçimlerde oy pusulası almak için Eyalet Seçim Bölümü’nün Posta ile Oy Kullanma web sitesini ziyaret edin. Yaşadığınız ilçe için bir başvuru formu indirip yazdırın ve 31 Ekim’e kadar ilçe memuruna geri postalayın. Seçmenler, 6 Kasım saat 15:00’a kadar ilçe memurluklarına şahsen giderek postayla oy kullanmak için kayıt yaptırabilirler.

Posta ile gönderilen oy pusulaları posta damgası ile gönderilmeli, seçmenin bulunduğu ilçedeki güvenli seçim sandıklarından birine bırakılmalı veya en geç 7 Kasım Salı günü saat 20:00’a kadar seçim kurulu ofisinize şahsen teslim edilmelidir. Tüm 21 ilçedeki oy sandığı konumlarının bir listesi internet sitesinde mevcuttur.

Erken oy kullanmak mı istiyorsunuz?

Seçmenler dokuz gün boyunca makinelerde ve her ilçedeki belirli yerlerde şahsen oy kullanabilirler. Bu yıl, yüz yüze erken oy verme dönemi 28 Ekim Cumartesi gününden 5 Kasım Pazar gününe kadar uzanıyor. Bu süre zarfında her ilçede her gün sabah 10’dan akşam 20.00’ye kadar en az üç yer açıktır; Pazar günleri ise sabah 10’dan akşam 18.00’e kadar açıktır. İlçelere göre oy verme yerleri de dahil olmak üzere erken oy verme hakkında daha fazla bilgiye Eyalet Seçim Bölümü’nün Şahsen Erken Oy Verme web sitesinden ulaşılabilir.

İnsanlar ayrıca geleneksel yöntemle, Seçim Günü, her toplulukta sandıkların sabah 6’dan akşam 8’e kadar açık olduğu zaman da oy kullanabilirler. Kayıtlı seçmenler 7 Kasım’dan önceki günlerde postayla örnek bir oy pusulası almalıdır. Bu pusulada oy pusulasındaki yarışmalar ve adayların yanı sıra seçmenin belirlediği oy verme yeri de listelenecektir. Seçmenler oy verme yerlerini internetten de bulabilirler.

NJ Spotlight News’in seçimler sayfası kayıt olmak ve oy kullanmak için gereken tüm bilgileri sunmaktadır. NJ Spotlight News ayrıca her eyalet yasama yarışı ve yarışan adaylar hakkında da bilgi vermektedir.

Serinin planlanan diğer videoları Yasama Meclisi’nin ne olduğunu ve milletvekillerinin ne yaptığını daha ayrıntılı olarak açıklayacak ve bir yasa tasarısının nasıl kanun haline geldiğini ve seçmenlerin anayasayı nasıl değiştirebileceğini adım adım gösterecek.

Gotta Know Jersey — a multimedia guide to every aspect of November’s elections