Putin: Erdoğan’a IŞİD’le mücadele için gerekenleri söyledim

Putin: Erdoğan’a IŞİD’le mücadele için gerekenleri söyledim

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, terör örgütü IŞİD’le mücadele bağlamında koordinasyon için enformasyon merkezi kurulması hususunda Türkiye, Ürdün, Suudi Arabistan ve ABD’ye bilgi verdiğini söyledi.

Putin konuyla ilgili bizzat Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı bilgilendirdiğini aktardı.

Amerikan basınına konuşan Putin, IŞİD’le mücadele bağlamında çalışmalara değindi.

Putin, “Bu bağlamda biz bölge ülkelerine de işbirliği öneriyoruz. Biz koordinasyon kurumunun kurulmasına çalışıyoruz. Ben şahsen Türkiye Cumhurbaşkanı’nı, Ürdün ve Suudi Arabistan krallarını bu konuda bilgilendirdim. Tabii ki ABD’ye söyledik. Konuyla ilgili ABD Dışişleri John Kerry ve bizim Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov arasında konuşma oldu. Ayrıca askeri yetkililerimiz bu konuyu görüşüyor. Eğer teröristlere karşı ortak adımlar için genel bir platforma bulursak bu durumda mutlu oluruz” ifadesini kullandı.

EĞİT-DONAT PROGRAMINA GİRENLER IŞİD’E KATILDI’

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Suriye’de sadece Cumhurbaşkanı Beşşar Esed’in ordusuna askeri yardım yaptıklarını tekrarladı. Suriye’de sadece Esed’in ordusunun meşru olduğunu belirten Putin, ABD’nin ‘eğit-donat programı’nı da eleştirerek, eğitilen kişilerin Amerikan silahları ile IŞİD’e katıldığını iddia etti.

Amerikan basınına konuşan Putin, Suriye’ye legal şekilde askeri yardım sağladıklarını belirtti. Rusya Devlet Başkanı, “Suriye’de varlığımıza gelince, bugün bu şunlardır: Suriye yönetimine silah sevkiyatı ve kadroların eğitimi ve Suriye halkına insani yardım. Suriye’de bugün sadece meşru olan bir ordu var. Bu da Suriye Cumhurbaşkanı Esed’in ordusu dedi.

ABD’in ‘eğit-donat’ politikasına da değinen Putin, “Hedef 5-6 bin savaşçının eğitilmesi kararlaştırılmıştı. Sonra bu rakam 12 bin oldu. Sonuçta toplam 60 kişiye eğitim verildiği ortaya çıktı. Eli silahlı sadece 4 veya 5 kişinin savaştığı belli oldu. Diğerleri ise ellerinde Amerikan silahlarıyla IŞİD saflarına kaçtı” eleştirisinde bulundu.

Suriye’nin isteği doğrultusunda ve Birleşmiş Milletler (BM) kaide ve ilkeleri, uluslararası hukuk ve normlar bağlamında Suriye’ye askeri yardım sağladıklarına işaret eden Putin, “Bence meşru olmayan yapılanmalara askeri desteğin sağlanması, günümüz uluslararası hukuk ve BM tüzüğü ilkeleri ile bağdaşmıyor. Biz ise kesinlikle meşru hükümet kurumlarını destek veriyoruz” diye konuştu.

Esed’e bağlı birliklerin terör örgütlerine karşı savaştığına dikkat çeken Putin, “Bazı uluslararası partnerlerimizin söylemlerine göre, muhalefet Esed’e karşı mücadele ediyor. İşin gerçeğinde ise Esed’in ordusu terörist örgütlerine karşı savaşıyor” ifadelerini kullandı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.