“İklim değişikliği bir kaosudur, sıcaklar artacak”

“İklim değişikliği bir kaosudur, sıcaklar artacak”

ABD’de sonbahar’a girildiği halde sıcak havanın etkili olması dikkat çekici. Kaliforniya’da yaz bitiyor olsa da aşırı sıcaklar uzun vadede daha da kötüleşiyor. EMS’nin 26 Eylül’de düzenlenen bilgilendirme brifinginde, eyalet ve toplum kuruluşları toplumun sıcak havalar konusundaki tepkilerini dile getirdi.

Kaliforniya Valiliği Planlama ve Araştırma Ofisi Aşırı Sıcaklar ve Toplum Direnci Program Yöneticisi Braden Kay, heatreadyca.com adresinde vurgulanan eyalet çapındaki bu çabalara genel bir bakışla konuşmasına başladı.

Her ne kadar eyalet dünya çapında rekor kıran sıcaklardan büyük ölçüde korunmuş olsa da, “sıcağa bağlı ölümler ve hastalıklar da dahil olmak üzere sıcağın etkilerinin sadece manşetlere taşınan günlerde meydana gelmediğini; hatta bunları kışın da görmeye başladığımızı” vurguladı.

Kay, sıcak hava dalgaları yoğunlaştıkça, Kaliforniyalıları – özellikle çocuklar, yaşlılar, engelliler, açık havada çalışanlar ve evsizler gibi sıcağa karşı en savunmasız olanları – korumak için “sadece yazın derinliklerinde değil, aynı zamanda ilkbahardan sonbahara veya ‘ikinci yaza’ kadar sıcaklık hakkında konuşmamız ve hazırlanmamız gerekiyor” dedi.

İklim değişikliği ile ilgili en önemli zorluklardan biri, “bunun sadece değişim değil, kaos olmasıdır” diye ekledi. “İnsanlar genellikle ‘Sıcak olacak demiştiniz ama bu yaz daha az sıcak oldu’ diyor. Her yaz daha sıcak olacak diye doğrusal bir yol yok; hava daha öngörülemez olacak.”

“ISI EŞİT BİR ŞEKİLDE YÜKSELMİYOR”

San Joaquin Bölgesi Halk Sağlığı Sorumlusu Dr. Maggie Park, hava durumu tahmin edilemez hale geldikçe etkilerinin de arttığını söyledi.

İlçede yaklaşık 750.000 kişi yaşıyor. Arazinin %88’i kırsal olsa da Park, “nüfusumuzun sadece %8’i bu kırsal alanlarda yaşıyor” dedi.

İklim kaosunun en savunmasız nüfuslar üzerindeki eşitsiz etkilerini anlatan Park şunları söyledi “Bir şehir içinde bile ısı yükü eşit olarak paylaşılmıyor. Siyah, Hispanik ve Asyalı nüfusun daha yüksek olduğu düşük gelirli mahalleler, daha zengin ve ağırlıklı olarak beyazların yaşadığı mahallelere kıyasla çok daha fazla kentsel ısıya maruz kalıyor; çünkü yoksul ve azınlık gruplar daha fazla bina, beton, yoğunluk, daha az bitki örtüsü, daha az ağaç ve daha az ısı emici yüzeye sahip bölgelerde yaşıyor.”

Bu yük, 2022 yılı itibariyle San Joaquin County’de 1.355’i barınaksız olmak üzere toplam 2.319 kişi bulunan evsizlerin sırtına binmektedir.

Park, birçok evsizin çadırlarını ve eşyalarını bırakıp bir soğutma merkezine gitmek istememesi nedeniyle, ilçe halk sağlığı personelinin donmuş su şişeleri, mobil duş üniteleri ve güvenli gıda saklama, sıcağa bağlı hastalık belirtilerini tanıma ve serinlemek için ipuçları hakkında bilgi sağlamak için onlara yaklaştığını söyledi.

Park, bir diğer hassas nüfus olan göçmen tarım işçileri için, personelinin karşılaştığı ve üstesinden gelmekte olduğu en büyük zorluğun “ısı materyallerinin ve eğitimin yerel dillerine çevrilmesi” olduğunu söyledi.

TOPLUMUN BİLGİLENDİRİLMESİ ÖNEMLİ

Stockton merkezli toplum örgütü El Concilio’nun Özel Programlar ve Sivil Katılımdan Sorumlu Başkan Yardımcısı Dr. Inés Ruiz-Huston, çok dilli mesajlaşmanın toplum genelinde sıcaklarla mücadelenin anahtarı olduğunu söyledi.

Hem online ( sosyal medya) hem de yüz yüze kapı kapı dolaşarak yapılan yardımlar, “sabahın çok erken saatlerinde işe giden, havanın ne kadar sıcak olacağına ve nasıl güvende kalabileceklerine dair sabah haberlerini kaçırabilecek kişilere” ulaşmanın anahtarı olmuştur.

Ruiz-Huston, “Sahada botlarla dolaşmak en etkili yöntem” dedi. “Aileler elektrik maliyeti ya da elektrik kesintisi korkusu nedeniyle klimaları çalıştırmaktan korkuyor” dedi. El Concilio, çok dilli mesajlarını mevcut soğutma merkezlerine ve bu merkezlere ulaşıma odaklıyor.

Ruiz-Huston, kime ulaşıldığının da kritik olduğunu vurguladı. Bir topluluğu güvende tutmak söz konusu olduğunda: “El ilanları yeterli değil. Ne yeterli? Mahallenizi temsil eden konuşmacıları bulun. Toplum hakkında her şeyi bilen kişi, toplumdaki herkese neler olup bittiğini anlatacak ilk kişidir.”

Başarı hikayeleri

Butte Çevre Konseyi İcra Direktörü Patrizia Hironimus, toplumun ısı yardımına ilişkin başarı öykülerini paylaşırken, Butte County’de hem orman yangınından kurtulanların hem de çevre konusunda aktif üniversite öğrencilerinin büyük bir nüfusa sahip olduğuna dikkat çekti.

Hironimus, öğrencilerin ve diğer topluluk üyelerinin ısıyı saptırmak ve pencerelerden gelen ışığı yansıtmak için karton gibi ev malzemelerini kullanmayı öğrendikleri ev hava koşullandırma ve aşırı sıcak farkındalık atölyelerinin, ısıya dayanıklılığı teşvik etmenin özellikle etkili bir yolu olduğunu söyledi.

Hironimus, klima gibi dayanıklılık kaynaklarından mahrum kalan orman yangını mağdurlarına ulaşmanın en iyi yolunun, gıda kilerleri ve çiftçi pazarları gibi kullandıkları kaynaklar olduğunu da sözlerine ekledi.

Ancak sıcaklık ne kadar kötüyse, etkili bir sosyal yardım da o kadar zorlaşıyor. “Bir pazarda sıcaklık 105 ise, kaldırım 110’u geçecektir ve dışarıda masa açamayız. Aşırı sıcaklarda insanlara aşırı sıcağın uyarı işaretlerini anlatamayız çünkü ‘Dışarıda olmayın’ dersek bu bilişsel bir muhalefet olur.”

“ÖZELLİKLE ENGELLİ VE YAŞLILARI SICAKTAN KORUMAK LAZIM”

Engelli Hakları Eğitim ve Savunma Fonu İcra Direktörü Susan Henderson, engelli ve yaşlıların sıcaktan etkilenen yaygın bir nüfus olduğunu söyledi.

ABD’de her dört kişiden biri engellidir. “Bu sayının büyük bir bölümünü yaşlı insanlar oluşturuyor.

Henderson, güvenli ve klimalı konutlara erişimin, soğutma merkezleri ve hastaneler gibi kaynaklara ulaşım ve kesinti durumunda yedek elektrik gibi engelli ve yaşlı yetişkinleri aşırı sıcak etkilerinden korumanın anahtarı olduğunu belirtti.

Bununla birlikte, ısı yardımı mevcut olsa bile, “sabit gelirli engelliler ve yaşlı yetişkinler genellikle bunun maliyetini üstlenmek ve elektrik ile diğer temel ihtiyaçlar arasında seçim yapmak zorunda kalmaktadır.” Bunun üstesinden gelmenin anahtarı, toplumun ısı kaynaklarının erişilebilirlik denetimleridir, dedi. “Kolaylıklar sağlamak için engelli kişiye neye ve nasıl ihtiyacı olduğunu sorun.”