‘İncirlik Üssü’ndeki nükleer silahlar risk atlında’

‘İncirlik Üssü’ndeki nükleer silahlar risk atlında’

ABD’li düşünce kuruluşu Stimson Center, İncirlik Üssü’nde bulunan nükleer silahların ‘terörist ve düşmanların’ eline geçebileceğini iddia etti.

Düşünce kuruluşu yayınladığı raporunda 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Türkiye’de belirsizlik ortamı oluştuğuna ve bununda ülkede yer alan nükleer silahları riske soktuğu belirtildi.

Darbe girişiminden sonra İncirlik Üssü’nde elektriklerin kesildiğini ve ABD uçaklarının havalanmasına izin verilmediği hatırlatıldı. İncirlik Üssü’nde Amerika’ya ait 50 nükleer silah bulunduğunu belirten kuruluş, üssün Suriye’ye sadece 112 km uzaklıkta olduğuna dikkat çekildi.

Bu silahların Avrupa’ya yararı olmadığını ve bunların sorumluluklarının çok daha fazla olduğu belirtildi. Üstte güvenlik görevlilerinin bulunduğunu ancak herhangi bir karışıklıkta nükleer silahların korunamayabileceğine vurgu yapıldı. 

Türkiye’de bulunan nükleer silahların kodsuz çalışmayacağına dikkat çeken uzmanlar, yetkililer dışında nükleer silahların aktifleştirilemeyeceğini vurguladı.

Barış ve ekonomik refahı üzerine çalışmalar yapan Stimson Center’in ABD’nin önümüzdeki 30 yıl için nükleer silahların modernize edilmesi için 1 trilyon dolar harcayacağını belirtti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.