ABD’de göçmenlik tartışması büyüyor

ABD’de göçmenlik tartışması büyüyor

Her yıl Daha fazla insan sınırı geçtikçe, göçmen karşıtı tutumlar ABD siyasetini alevlendiriyor ve sınırı kapatmaktan daha kapsamlı birkaç uzun vadeli öneri ortaya çıkıyor.

Göçmenlik uzmanları, Ethnic Media Service tarafından 26 Ocak Cuma günü düzenlenen brifinginde, göçmen karşıtı söylemlerin arttığına vurgu yaptı. Uzmanlar mevcut göçmen karşıtı seçim döngüsü, giderek siyasallaşan iltica sistemiyle ilgili uzun vadeli sorunlar ve yüksek sayıdaki göçmenlere yönelik yerel tepkiler ışığında bu önerilerin siyasi sonuçlarını tartıştı.

Washington ve sınırWashington ve
Amerikan Göçmenlik Avukatları Derneği (AILA) ve Amerikan Göçmenlik Konseyi (AIC) Politika ve Ortaklıklar Başdanışmanı Angela Kelley, Senato’da Meksika sınırı boyunca göçün kısıtlanması – özellikle de göçmenlerin vizesiz olarak ABD’de geçici olarak yaşamalarına ve çalışmalarına olanak tanıyan şartlı tahliye – konusunda devam eden iki partili tartışmanın, İsrail, Tayvan ve özellikle Ukrayna’ya yardım için fon sağlayacak bir yasa tasarısı etrafındaki tartışmalar bağlamında gerçekleştiğini söyledi.

“Putin’in niyetlerini etkili bir şekilde geri püskürtmek için” Ukrayna’yı desteklemenin Demokratların önceliği olduğu göz önüne alındığında, Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson gibi eski Başkan Trump’ı yansıtan birçok Cumhuriyetçi, Senato’nun uzlaşmasını “varışta ölü” olarak görmekle ve Demokratlar bazı göçmenlik sınırlamalarına karşı çıkarsa Ukrayna yardımını kesmekle tehdit ediyor.

Amerikan Göçmenlik Avukatları Derneği (AILA) ve Amerikan Göçmenlik Konseyi (AIC) Politika ve Ortaklıklar Baş Danışmanı Angela Kelley, ABD’ye göç modellerindeki değişiklikleri ve bunların sınırdaki krize nasıl katkıda bulunduğunu açıklıyor.

Kelley, en önemli sınırlamanın, Başkan Biden’ın “Afganlar, Ukraynalılar, Kübalılar, Haitililer, Nikaragualılar ve Venezuelalılar gibi insanları insani nedenlerle getirmek için” genellikle iki yıllık artışlarla kullandığı ve sınırdaki diğer birçok göçmenin ABD Gümrük uygulaması CBP One’dan “kaçakçı kullanmak yerine yasal bir yol olarak” geçtiği şartlı tahliye yetkisiyle ilgili olduğunu söyledi.

Bir başka sınırlama da, belirli bir maksimum sayıdan fazla göçmen olması halinde sınırın sığınma talebinde bulunan göçmenlere kapatılması için bir “tetikleyicinin” müzakere edilmesiyle ilgili – özellikle de Başkan Biden’ın Kongre’de devam eden anlaşmayı kurtarmak amacıyla, kendisine imkan verilmesi halinde “sınırı kapatacağını” söylediği göz önüne alındığında.

“30 yıl önce Sınır Devriyesi 4,000 kişiyle karşılaşmış olsaydı, bu beş alarmlı bir yangın olurdu. Şimdi günde 10.000 ya da 11.000 kişi görüyoruz… çünkü kaçakçılık ağları arttı ve daha fazla insan – göçmenlerin %52’si – Meksika ya da Orta Amerika’nın ötesinde dünyanın diğer bölgelerinden geliyor” dedi. “Politikalarımız bu sayılarla başa çıkmak için son derece yetersiz.”

Kelly, “Demokratlar karmaşık bir politika konusu olan göçmenlik konusunda rahat değiller,” dedi. “Bu arada Cumhuriyetçilerin daha basit bir sloganı var: ‘Biden’ın sınırları kontrolden çıktı, herkes içeri giriyor’. Daha iyi bir şefkat ve kontrol dengesi için iltica sistemimizde değişiklikler yapılması gerekiyor… Bu da Kongre’ye bu konuyu siyasi bir futbol topu olarak kullanmayacak kişileri yerleştirmemizi gerektiriyor.”

Bu hafta Temsilciler Meclisi’nde Cumhuriyetçilerin benzeri görülmemiş göçe tepkisi, milyonlarca kişinin ABD’ye yasadışı yollardan girmesine izin vererek Federal göçmenlik yasalarını çiğnediği gerekçesiyle İç Güvenlik Bakanı Alejandro Mayorkas’a yönelik görevden alma maddelerinin tartışılacağı bir oturum şeklinde olacak. Mayorkas aleyhinde yapılacak resmi bir oylama -ki bu oylama önümüzdeki hafta kadar kısa bir süre içinde gerçekleşebilir- Mayorkas’ı tarihte görevden alınan ikinci, 150 yıl sonra ise ilk ABD Kabine yetkilisi yapacak.

Washington, D.C. merkezli göçmen haklarını savunan sivil toplum kuruluşu America’s Voice’un İcra Direktörü Vanessa Cardenas, bu seçim yılında, yurtdışındaki istikrarsız hükümetler ve ekonomilerden gelen benzeri görülmemiş göç ve ABD göçmenlik sisteminin güncellenmesine yönelik 30 yıldır büyük ölçüde GOP tarafından engellenen girişimlerle yoğunlaşan “mükemmel fırtınada” göçün her zamankinden daha politik olduğunu söyledi.

Washington DC merkezli göçmen haklarını savunan America’s Voice adlı sivil toplum kuruluşunun İcra Direktörü Vanessa Cardenas, Amerika’nın göçmenliği destekleyecek – ve diğer birçok sorunumuzu çözecek – kaynaklara sahip olduğunu ancak bunu yapmadığını belirtiyor.
“2016 ve 2020’de Trump’ın Meclis Başkanı Johnson’a Senato ile anlaşma yapmamasını söylediğinde gördüğümüz şeyi tekrar görüyoruz: Göçmenlik GOP’un sihirli değneği. Çözümlerle ilgilenmiyorlar, bunu tabanlarını kızdırmak ve harekete geçirmek için kullanıyorlar… Elbette Amerikalılar sınır konusunda endişeli, ancak gerçek politikalar sunulduğunda, çoğu Amerika’yı bir göçmen ülkesi olarak benimsiyor” diye devam etti.

Örneğin Amerikalıların çoğu DACA’yı desteklerken, her dört kişiden üçü belgesiz göçmenlerin belirli şartların yerine getirilmesi halinde ABD’de yasal olarak kalabilmeleri gerektiğini söylüyor.

Cardenas, “Öte yandan Trump yönetimi Müslüman yasağı, sınırda aileleri ayırma ve kitlesel hapsetme söylemi gibi sorunu çözmeyen politikaları hayata geçirdiğinde Amerikalılar bunu genel olarak reddetti” dedi. “Merhametli bir hukuk sistemi istiyorlar … ancak reformun yokluğunda, diğer taraf boşluğu istila söylemleriyle dolduruyor … Bu göçmenliğin ötesine geçiyor. Bu kimin Amerikalı olacağına dair bir tartışma.”

Tüm göçmenleri yeterince destekleyecek kaynakların eksikliği “ülkemizde temel bir sorun” olsa da, “göçmenlere karşı feryat edenlerin o zaman barınma, sağlık hizmetleri ve işçi hakları için mücadele etmeleri gerekir. Göçmenler ekonomilerimizi geliştirir ve toplumlarımızı canlandırır… Göçü Amerikalıları birbirine düşürmek için kullanmak yerine, onları çözümün bir parçası olmaları için güçlendirmeliyiz.”

Göçmenlerle sahada buluşmakLos Angeles İnsancıl Göçmen Hakları Koalisyonu (CHIRLA) bölgesel politika yöneticisi Lupita Martinez, sayılar daha önce görülmemiş olsa da, göçmenlerin Los Angeles gibi sınıra bu kadar yakın büyük bir şehirde yeni bir şey olmadığını söyledi. Geçtiğimiz Mayıs ayında COVID’e yanıt veren sığınma kısıtlaması Başlık 42’nin kaldırılmasından bu yana, “Teksas’tan 20 saatten fazla süren bir yolculukla otobüsler alıyoruz” dedi.

Los Angeles İnsancıl Göçmen Hakları Koalisyonu CHIRLA’nın Güney Bölgesi Politika Yöneticisi Lupita Martinez, ABD’ye yeni gelenlerle çalışma deneyiminden ve onların hikayelerinin savunuculuğunu ve göçmenliğe bakış açısını nasıl etkilediğinden bahsediyor.
Ancak Los Angeles’a gelenlerin sadece %3’ü burada kalıyor; sponsorları olan sığınmacılar için en önemli şehirler arasında San Diego, San Francisco ve San Jose yer alıyor.

“Şu anda 39. otobüsteyiz ve LA Welcomes Collective aracılığıyla şehir, ilçe ve yardım kuruluşlarıyla işbirliği yaparak yeni gelenlere tıbbi yardım, çeviri hizmetleri, gıda, su ve hijyen malzemeleri gibi temel ihtiyaçların yanı sıra – LA’de kalanlar için – şehir oryantasyonu, barınma ve sosyal yardım vaka yönetimi, okula kayıt ve ruh sağlığı desteği de dahil olmak üzere bakım sağlıyoruz”.Martinez, “Göçmenlik hakkında konuştuğumuzda rakamlardan bahsediyoruz, ancak sahada bundan daha fazlası var” dedi. “Bir anne ve beş yaşından küçük iki çocukla tanıştığımı hatırlıyorum, babaları onlarla birlikte yolda nehirde boğulmuştu.Yardım edebileceğinizi bildiğiniz halde nasıl hayır, size yardım etmeyeceğiz diyebilirsiniz?”

“Bir politika meselesi olarak göçün ardındaki şiddet ve yoksulluk hakkında konuşmadan göçün ardındaki rakamlar hakkında konuşamayız” diye ekledi. “Sahada bununla yüzleştiğinizde, mesele yeni birini entegre etmenin ne anlama geldiği, toplumunuza katkıda bulunmasına nasıl yardımcı olabileceğinizle ilgili bir meseleye dönüşüyor.”