“Covid ile işiniz bitmiş olabilir ama Covid’in sizinle işi bitmedi.”

“Covid ile işiniz bitmiş olabilir ama Covid’in sizinle işi bitmedi.”

Justice in Aging’in Derneği yöneticisi Denny Chan, 29 Haziran’da California Yaşlanma Departmanı’nın ev sahipliğinde düzenlenen bir basın toplantısında, yaşlı yetişkinlerin hala COVID-19’dan karşı karşıya kaldığı yüksek riskleri ve onları hangi adımların koruyacağını ele aldı.

Chan’a, Yaşlanma Departmanı Direktörü Susan DeMarois, Kaiser Permanente Southern California’da bulaşıcı hastalık epidemiyoloğu Dr. Sara Tartof ve Southern Caregiver Resource Center Başkanı ve CEO’su Roberto Velasquez katıldı.

”AŞI OLMAYA DEVAM”

DeMarois, “Pandeminin başlangıcından bugüne kadar en çok yaşlı yetişkinler etkilendi – Kaliforniya’daki tüm Kovid ölümlerinin yüzde 70’i 65 yaş ve üstü kişilerdir” dedi.

“Bu nedenle, bu popülasyon için aşıların ve güçlendiricilerin değerini ve testten tedaviye kadar iletişim kurmada yardımınıza ihtiyacımız var.”

Tartof, aşı olmanın en büyük yararının enfeksiyonu önlemek değil, enfeksiyonlardan kaynaklanan ciddi sonuçları önlemek olduğuna dair yeni kanıtlar gibi her yaştan insanla ilgili araştırmaları paylaştı.

GÜÇLENDİRİCİ AŞILARA İHTİYAÇ VAR

Güçlendirici aşıların, orijinal aşı dozlarından daha etkili olduğunu kanıtladığını söyledi.

Ancak, bir güçlendirici tarafından sağlanan yüksek bağışıklık seviyesi bile zamanla azaldığını ve araştırmacıların artık ek güçlendiriciler önerdiğini söyledi.

“Gerçekten, bir aşıdan altı ay sonra, birinden veya belki de hiçbirinden sahip olamayacağınız korumayı seviyorsunuz. Güçlendirici tavsiyesini yönlendiren şey budur – İlk aldığınızda sağladıkları korumanın aynısını sağlamıyorlar.”

Tartof, lösemi, lenfoma, HIV, AIDS, kök hücre veya organ nakli gibi bir dizi zorlukla karşı karşıya kalan insanları, genellikle yaşlıları da içeren “bağışıklığı baskılanmış” insanlarda bu azalmanın daha şiddetli olduğunu açıkladı.

“Güncel kalarak kendinizi korumak ve mevcut önerilerin neler olduğunu takip etmeye çalışmak gerçekten çok önemli.”

Bu durumun “Kafa karıştırıcı,” olduğunu itiraf eden DeMarois Ancak, “Yaptığım başka bir şey de uzun süre Covid çalışmak. Bu çok zayıflatıcı semptomların tedavisi aslında neredeyse imkansız” diye uyardı.

“Ne zaman tereddüt etsem, uzun vadeli risklere kıyasla aslında çok az olan aşı ile risk almaya daha istekli olduğumu düşünüyorum.”

Covid’e kaptıran Californiyalı yaşlıların yüzde 45’i Latin kökenliydi, 65-79 yaşları arasındaki nüfusun yüzde 22’sinin iki katından fazlaydı. Chan, bu yaş grubunun yüzde 5.5’i olan Afrikalı Amerikalıların yüzde 8 ölüm oranı yaşadığını söyledi.

Eyalet çapında, yaşlı yetişkinlerin yüzde 80’inden fazlası aşılanmıştır, yüzde 70’i bir aşı olmuştur, yaklaşık yüzde 30’u iki aşı olmuştur. Ancak Chan, eyalet çapındaki bu rakamların bölgesel farklılıkları yansıtmadığı konusunda uyardı.

“İnsanları aşılatmak için herkese uyan tek bir yaklaşımımız olamaz. Bu, eyaletteki tüm yaşlı yetişkinlerin güvenliği için uzun vadeli bir çalışma.”

Chan, California’da Covid için pozitif test oranının yüzde 13,2, muhtemelen eksik sayıldığını, ancak yine de bir önceki haftaya göre 1,5 puan daha yüksek olduğunu söyledi. Ve şu anda hastanede yatan 3.100 kişiyle, Omicron’un yükseldiği Mart ayında olduğumuz seviyeye geri döndük dedi.

BİRDEN ÇOK AŞI OLMASI İYİ 

Ama iyi haberler de var. Aşı bulunabilirliğinin ilk günlerinden farklı olarak, “Bir sürü aşımız var” dedi, böylece karne günleri bitti.

“Aşıların işe yaradığını da biliyoruz,” dedi ve aşıları olmayan kişilerin Covid’e yakalanma olasılığının beş kat, hastaneye kaldırılma olasılığının yedi kat ve ölme olasılığının 10 kat daha fazla olduğunu gösteren Mayıs ayındaki devlet verilerine atıfta bulundu.

Chan, aşıların daha fazla yaş grubu için onaylandığını ve ortaya çıktıkça varyantları hedef alan daha spesifik aşılar için bir potansiyel olduğunu belirtti.

Ayrıca, gerektiğinde internet veya cep telefonu erişimi olsun veya olmasın, insanları evde aşılamak için kullanılan sistemlerle “erişim hiç olmadığı kadar kolay” dedi.

1-833-422-4255 numaralı telefondan ücretsiz ulaşım veya aşıların ve takviyelerin evde teslimi birden çok dilde düzenlenebilir. DeMarois, internette https://myturn.ca.gov/ adresine gidin, dedi. covid19.ca.gov sitesinde ayrıca düzinelerce dilde bilgi ve zamanlama yardımı bulunur.