BPC: Türkiye’de tüm muhalefeti susturma çabaları yükseliyor

BPC: Türkiye’de tüm muhalefeti susturma çabaları yükseliyor

Türkiye’de Zaman’a kayyım atanmasına tepkiler gelmeye devam ediyor.

Washington merkezli Bipartisan Policy Center (BPC) adlı düşünce kuruluşu, kayyım sonrası yayımladığı bir yazıda Türkiye’de muhalefeti susturma çabalarının tehlikeli bir şekilde yükselmeye devam ettiğini belirtti.

İstanbul 6. Sulh Ceza Mahkemesi 4 Mart’ta Feza Medya Grubu’nun faaliyetlerini kontrol altına almak üzere bir kayyım heyeti atanması kararını hatırlatan düşünce kuruluşu, “Grupta ülkenin tirajı en yüksek gazetelerinden biri olan Zaman, Zaman’ın İngilizce versiyonu Today’s Zaman ve Cihan Haber Ajansı’yla, bir haber dergisi ve televizyon kanalı bulunuyor. Böylece Türk hükümeti son dört ayda kesin olmayan terörist bağlantı iddialarıyla üçüncü kere bir medya şirketine el koymuş oldu” ifadelerine yer verdi.

Türkiye’de AKP hükümetinin son birkaç yılda tutuklama ve gözdağı verme kampanyalarıyla Türk medyasıyla adeta savaştığını belirten BPC “Türkiye’nin en büyük bağımsız gazetelerinden birine el konması, hükümetin giderek daha acımasız hale gelen politikalarına karşı yapılan tüm muhalefeti susturma çabalarının tehlikeli şekilde yükselmesi anlamına geliyor” dedi.

BPC’den Jessica Michek’in kaleme aldığı yazıda, hükümetin daha önce İpek Holding’e el koyma gerekçesi ile Zaman’a el koyduğunu hatırlatan BPC, “Kasım seçimlerinden sonra, hükümet Türkiye’nin en büyük yayınevinin sahibi olan Kaynak Holding’in kontrolünü ele geçirmek için bu kanuna bir kez daha başvurmuştu” ifadelerini kullandı.

Zaman’ın daha önce Erdoğan ile ilgili yolsuzluk haberleri yaptığına dikkat çekerek gazetenin eski genel yayın yönetmeni Ekrem Dumanlı’nın gözaltına alındığını hatırlattı. Dumanlı’nın daha sonra  “hukuksuz baskılar” nedeniyle istifa ettiğini kaydederek kayyım atamasının yapıldığı zamana dikkat çekti. Geçen haftada Cumhuriyet Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve gazeteci Erdem Gül’ün Anayasa Mahkemesi tarafından salıverildiğini bu durumun Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu durumdan memnun olmadığını kaydetti. Erdoğan’ın “Medyanın limitsiz bir özgürlüğe sahip değil” ifadesine yer veren Washington merkezli kuruluş Erdoğan’a yakın gazetelerin Gül ve Dündar’ın tekrar tutuklanabileceğini yazdığını belirtti.

BPC, bundan sonraki süreçte Zaman’ın hükümete yakın bir gazete olarak olabileceğini ve birçok gazetecinin işine son verilebileceğini ifade etti.

Zaman’a kayyım atanmasının şartları çok daha kötü hale getirdiğini, bu durumun ABD-Türkiye’nin ilişkilerini etkileyeceği belirtildi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.