Bharara, Zarrab’ın ‘reddi-hakim’ talebine itiraz etti

Bharara, Zarrab’ın ‘reddi-hakim’ talebine itiraz etti

Reza Zarrab hakkındaki iddianameyi hazırlayan New York Güney Bölge Federal Başsavcısı Preet Bharara, tutuklu olarak yargılanan İran asıllı işadamı Reza Zarrab, ‘reddi hakim’ talebinin geri çevrilmesini istedi.

Zarrab’ın,  Türkiye’de bir hukuk konferansına katıldığı için tarafsız olamayacağı gerekçesiyle ‘reddi hakim’ talebinde bulunduğu Richard Berman ile ilgili iddiaların hiçbir temele dayanmadığın savunan Bharara, savunma makamının, hakimin, İstanbul’da bir sempozyuma katıldığını yeni öğrenmediğini, 4 ay önceki duruşmada öğrendiğine dikkat çekti.

Başsavcılık makamı, mahkemeye sunduğu dilekçede “Hakim Berman, New York’ta görülen ilk duruşmada, İstanbul’da bir hukuk konferansına katıldığını kendisi dile getirdi. Zarrab ve savunma ekibi de bunu bildiklerini, bu durumun yargının bağımsızlığını ve tarafsızlığını etkilemeyeceğine inandıklarını kendileri dile getirdiler. Aradan 4 ay geçtikten sonra, ‘reddi hakim’ talebinde bulunmanın hiçbir dayanağı yok” dedi.

Reddi hakim talebinde başvurunun bu kadar gecikmesi hakkında herhangi bir açıklama yapılmadığına dikkat çeken başsavcılık, “Zanlı, hakimin Türkiye’de düzenlenen sempozyumun, Temmuz 2016 darbe girişimi sonrası hükümet karşıtı bir hareket tarafından kesin olarak desteklendiği iddia ediliyor. Ama sanığın bu kadar geçikme bahanesi başarısız olmuştur. Çünkü Daily Sabah gazetesi yaklaşık 4 ay önce Mayıs 2016’da sempozyuma sponsor olanlarla Gülen hareketi arasındaki bağlantıyı haberleştirmişti” hatırlatmasında bulundu.

Başsavcılık makamı, avukatların Hakim Berman’ın İstanbul’daki sempozyum sonrası basına yaptığı bir açıklamada Zarrab hakkında konuştuğu iddialarına karşı “Bunlar tamamen yanlıştır. Ne hakim nede diğer katılımcılar, hiçbiri ne Zarrab davası nede Zarrab ismini kullanmamıştır. Hakim, Türkiye’de 2013 yılında sadece Zarrab’ın tutuklanmasına değil, başbakanının oğlunununda adının karıştığı davalarda görev yapan güvenlik birimleri, savcı ve hakimlerin tasfiye edildiği bir dönemde organize edilen bir etkinlikte konuştu” dedi.

Bharara ofisi, Hakim Berman’ın sadece yargının bağımsızlığını ve tarafsızlığını destekler şeklinde bir konuşma yaptığına dikkat çekti.

Savcılar, avukatların iddialarını ‘varsayım ve komplo teorileri’ üzerine kurduğunu kaydetti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.