Avrupa’da kuş gribi alarmı

Avrupa’da kuş gribi alarmı

Alman hükümetine bağlı bir Hayvan Sağlığı Araştırma Enstitüsü’ne göre Avrupa şimdiye kadarki en kötü kuş gribi salgınını yaşıyor.  

Friedrich Loeffler Enstitüsü (FLI) Almanya ve Avrupa’da şimdiye kadarki en güçlü kuş gribi salgınının yaşandığını duyurdu. Benzer bir açıklama da Kuzey İrlanda Tarım Bakanı Edwin Poots’dan geldi. Bakan, İngiltere ve İrlanda’nın “bugüne kadarki en kötü kuş gribi salgınını” yaşadıklarını dile getirdi. Her gün birçok yeni vakanın tespit edildiğini duyuran enstitü salgının sadece yabani kuş popülasyonuyla sınırlı olmadığını belirtti. Araştırmacılar Avrupa ülkeleriyle beraber Kanada, Hindistan ve diğer birçok ülkede de hastalığın izine rastlandığını söylediler. Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi, 27 Avrupa Birliği ülkesinde ve İngiltere’de yüksek derecede patojenik kuş gribi virüsünün tespit edildiğini bildirdi. Salgın durumunun daha da kötüye gidebileceği öngörülürken yakın zamanda bir iyileşme beklenmiyor.  

FLI, genellikle kıyı bölgelerinde olmak üzere ekim ayının başından itibaren 394 yabani kuşta salgına rastlandığını açıkladı. Ayrıca Alman tavuk çiftliklerinde de 46 tavukta kuş gribi tespit edildi. FLI, bu süre zarfında Avrupa genelinde ise yabani kuşlarda 675, çiftlik hayvanlarında 534 enfeksiyonun görüldüğünü duyurdu. Enstitü, kanatlı hayvan sahiplerine dikkatli olmaları ve tesislerde güvenlik önlemlerine uymaları çağrısında bulundu. Virüsün kızıl tilkiler, su samurları ve foklar gibi memeli hayvanlarda da görülebildiği ifade edildi.  

Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi, kuş gribi virüsünün gözlenen kalıcılığı ve sürekli dolaşımı dikkate alındığında önümüzdeki aylarda Avrupa’daki kümes hayvanları endüstrisi için ciddi bir risk oluşturabileceğini duyurdu. İsrailli yetkililer, ülkenin kuzeyinde H5N1 kuş gribinden dolayı 5.200 turnanın öldüğünü ve salgının yayılmasını önlemek için yüz binlerce tavuğun itlaf edilmesi gerektiğini söylemişlerdi. İsrail Çevre Koruma Bakanı Tamar Zandberg pazar günü Washington Post’a yaptığı açıklamada kuş gribi salgınının İsrail tarihinde vahşi yaşama verilen en ciddi hasar olduğunu söyledi. Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi salgınla mücadelede kısa, orta ve uzun vadede önlem stratejilerine ihtiyaç olduğunu vurguladı. Alınabilecek önlemlerden birkaçının biyogüvenlik önlemlerinin gözden geçirilmesi ve güçlendirilmesi, ticari kanatlı çiftliklerinin yoğunluğunun azaltılması ve olası aşılama stratejileri olduğu belirtildi.