ABD’li Müslümanlar seçim döneminde hedef alınmaktan şikâyetçi

ABD’li Müslümanlar seçim döneminde hedef alınmaktan şikâyetçi

Amerika’nın en eski camiinin bulunduğu Cedar Rapids şehri imamı ve İslam Merkezi görevlisi Hasan Selim, seçim dönemlerinde ülke Müslümanlarının hedef alınmasını eleştirdi.

İslami ilimlerde önde gelen üniversitelerden El Ezher’de eğitim aldıktan sonra merkezde çalışmaya başlayan Selim, insanlara ‘İslamın ne olduğunu değil, ne olmadığını anlatmak zorunda kalmaktan’ yakındı.

Cumhuriyetçi Parti’den başkanlık için aday adayı olan Donald Trump’ın ABD’ye göçen Müslümanlara geçici olarak giriş yasağı getirilmesini isteyen ifadeleri ülkede yaşayan Müslümanları tedirgin ediyor.

‘Camilerin Anası (Mother of Mosques)’ olarak isimlendirilen cami ve İslam merkezi görevlisi Selim, “Öyle bir noktaya ulaştık ki kendimizi anlatmaktan gına geliyor. İnancımın gereklerini yerine getirmek istiyorum. İnsanlara İslam’ın ne olduğunu değil, ne olmadığını anlatıyorum. Sürekli bunu yapıyoruz” dedi.

Evlilik yolu ile Amerikalı olan İmam Selim, ABD’de doğan iki kız çocuğunun ”kendilerini rahat edecekleri bir yerde” büyümelerini istediğini söyledi.

AMERİKA’DA BİZ KENDİMİZİ İKİNCİ SINIF VATANDAŞ HİSSETMEDİK

1971 yılında ibadet amacıyla daha da genişletilen ‘Camilerin Anası’ İslam Merkezi’ne dönüşür. Cami tarihi ve kültürel olarak İmam Taha Tawil liderliğinde hizmet vermeye devam eder.

Binanın açılışını gösteren fotoğrafta o gün için özel giyinmiş 100 kadar erkek, kadın, çocuk ve nineler görülüyor. İmam Taha fotoğraftakiler için “Onların hepsi göçmendi” şeklinde konuştu.

Taha Tawil, “Düşman cahillik. Bay Donald Trump’ı destekleyenlerin diğer kültür hakkında eğitime ihtiyacı var” dedi.

“Müslümanların ABD’deki tecrübesi Avrupa’da olandan farklı” diye konuşan İmam Taha, “Avrupa’da sivil hak sorunları, gettolar vardı. Oralarda (Avrupa) insanlara daha az hizmet veriliyor (Müslümanlara), sınıfsal ayrımcılık yapılıyordu. Ama Amerika’da biz kendimizi ikinci sınıf vatandaş hissetmedik”’ ifadesini kullandı.

Filistin kökenli Tawil, Iowa’ya 1983 yılında gelmiş ve caminin o günden bugüne geldiği noktadan gurur duyuyor.

ABD’de 50 eyalette gerçekleştirilecek ve Demokrat Parti ve Cumhuriyetçi Parti başkan adaylarını belirleyecek ön seçimler, 1 Şubat Pazartesi günü Iowa’da başlayacak.

Amerika’ya ilk defa 1880 yılında gelmeye başlayan Araplar, Iowa eyaletinin Cedar Rapids şehrine yerleşir. Daha çok çiftçilik yapan Suriyeli ve Lübnanlı Müslümanlar 1934’te ülkedeki ilk camii minaresiz, hilalsiz ve yeşil kubbesiz de olsa ibadete açar. Cami artık Afganistan, Güney Afrika, Fas ve Pakistan’dan gelen göçmenlere de hizmet veriyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.