ABD’de yaşlı göçmelerin yaşadığı zorluklar masaya yatırıldı

ABD’de yaşlı göçmelerin yaşadığı zorluklar masaya yatırıldı

California’da geçtiğimiz günlerde 65 yaş üstü iki Çinlinin silah saldırıda bulunması ABD’deki yaşlı göçmenlerin nasıl bir hayat sürdüğünü masaya yatırdı. San Francisco merkezli Ethnic Media Service (EMS)’i tarafından düzenlenen bilgilendirme toplantısında yaşlı göçmenlerin gerektiği şekilde bakılıp bakılmadığını tartıştı.

Etkinlikte konuşan yazar ve aktivist Helen Zia, “Topluluklarımızda görünmez kılınan, insan muamelesi görmeyen, kendini dışlanmış hisseden ve evet, diğer topluluklar gibi akıl sağlığı sorunları yaşayan insanların, yaşlıların olması şaşırtıcı mı?” diye sordu.

Son kitabı “Last Boat Out of Shanghai” için Zia birkaç yüz yaşlı Asyalı ile önce mülteci olarak, sonra da sürgündeki göçmenler olarak hayatları hakkında röportaj yaptı. Zia, “Pek çok kişi savaş, açlık, iç savaş, büyük travma yaşadı, korkunç, korkunç şeylere tanık oldu” dedi. Çoğu yetişkin çocuklarına bile hikayelerini daha önce hiç anlatmamıştı. Nedeni sorulduğunda, kimsenin duymak istemediğini düşündükleri için söylediler.
Son cinayetler, birçok göçmenin unutmaya çalıştığı anıları tetikledi ve haberler panik ve korku getirdi. Çok anlaşılır, diyor Zia.

“Altın yıllarına doğru çalışmak zorunda olmak

“Neden yetmişli yaşlarındaki insanlar hala çalışıyor?” diye sordu.

Medina, birçok yaşlı çiftçinin mecbur oldukları için “altın yılları olması gereken dönemde” çalışmaya devam ettiğini söylüyor. “Çok sayıda insandan bahsediyoruz.” 2019 Amerikan Topluluğu Araştırması, Kaliforniya’da sosyal güvenlik tahsil edemeyen yaklaşık 17.000 belgesiz yaşlı olduğunu tahmin ediyor. Tahminler, belgesiz tarım işçilerinin sayısının eyalette çalışan yaklaşık 162.000 kişinin yaklaşık yarısı olduğunu gösteriyor.

CHIRLA, göçmenlik statülerini ayarlamak için on yıldan fazla bir süredir bekleyen ev işçileri, tarım işçileri, sokak satıcıları ve inşaat işçilerini tanıyor. Birçoğu “masa altı” çalıştığı veya düşük ücretli sosyal güvenlik işlerine sahip olduğu için Medina, yeşil kart alsalar bile birçok kişi için SGK yardımlarının onları geçindirmeye yetmeyeceğini söylüyor.

“Belgesiz kalmaya devam ediyorlar. Bazıları bu ülkede yalnız ve yaptıkları iş nedeniyle vücutları fiziksel olarak parçalanıyor. İnşaatta eğilmekten kaynaklanan diz problemleri, ev işçisi olarak çalışmaktan kaynaklanan sırt problemleri” dedi Medina.

California kısa süre önce, statüsüne bakılmaksızın Kaliforniya’daki herkese sağlık sigortası sağlayacak bir sağlık yasası çıkardı. Bu iyi bir haber ama 2025’ten önce başlamıyor.

GİZLİ TRAVMALAR

Laura Som, Pol Pot rejiminden kaçan binlerce Kamboçyalı ile birlikte 10 yaşındayken Los Angeles’a gelen Kamboçyalı Çinli bir mülteci.

Long Beach, ülkedeki en büyük Kamboçyalı nüfusa sahip. Bu mültecilerin birçoğu soykırım sırasında aşırı şiddet ve travma yaşadı. Ben de dahil birçok kişinin TSSB’si vardı ve var,” dedi Som.

Som büyürken, toplumundaki yaşlıların ruh sağlığının “savaşların, aşırı şiddetin ve ana akım topluluğun ihmalinin ardından” kötüleştiğini izledi. Bu travmaların belirtilerinden bazıları nefret, şiddet, öfke ve depresyondur. Küçük çocukları bundan korumak için çok az şey yapıldı” dedi.

Biyokimya bölümünden mezun olan Som, mülteciler ve göçmenler için zihinsel sağlık sağlığı için kültürel olarak uygun terapiler sağlamak üzere Long Beach’teki Kamboçya Kasabasında Maye Merkezini kurdu.

Topluluğunun Long Beach’te gerrymandering’i bitirdiğini belirten Som, Kamboçyalı yaşlıların İngilizce bilmediklerini, ancak korkularını yenip herkesin iyiliği için organize olduklarını söylüyor. Som, travmayı aktivizme dönüştürmenin, özellikle topluluk girişimleri başarılı olduğunda korkunun üstesinden geldiğini söylüyor.

“Ve bu yüzden bizim için yaşlıların alakalı olduğunu söyleyerek damgayı kırıyoruz.”
AKIL SAĞLIĞININ DAMGALANMASI

Dr. Brett Sevilla klinik psikiyatrist ve Güney Kaliforniya’da ağırlıklı olarak tek dilli Asyalı göçmen ailelere hizmet veren Asya Pasifik Danışmanlık ve Tedavi Merkezlerinin (APCTC) tıbbi direktörüdür.

Sevilla, akıl hastalığı olan üyeleri olan ailelerin bunu genellikle utanç verici bulduğunu ve önce sorunu kontrol altına alıp kişiyi evde tutmaya çalışacaklarını söyledi.

“Sonunda bir psikiyatr görürlerse, kişi genellikle ciddi şekilde bozulur, deli olmakla suçlandığı için öfkelenir ve aile bitkin düşer. Batı ilaçlarının çok güçlü olduğuna ve hatta akıl hastalığına neden olduğuna inanıldığı için ilaçlar reddedilebilir veya tutarlı bir şekilde alınmayabilir.

Sevilla’nın ajansı, ofislerini Asya bölgelerine yerleştirerek, personeli yerel okullara yerleştirerek, müşterinin ana dilinde kültürel olarak onaylayıcı hizmetler sunarak ve pratik destek için aileleri topluluk kaynaklarına bağlayarak bu engellerin üstesinden geldi.

On yıl önce, Los Angeles’ta Asyalı Amerikalılara kültürel olarak uygun terapi sağlayan Sarı Sandalye Kolektifinin kurucu ortağı Linda Yoon, Kore’deki bir konut kompleksinde yaşlılarla çalışmaya başladı.

“Bana verilen görevlerden biri, her bir sakin için değerlendirmeler, sağlık kontrolleri yapmaktı.” Yoon dedi.

Sakinlerin çoğunun yalnız yaşayan yaşlı kadınlar olduğunu ve onunla travmaları, yaşadıkları tüm zorluklar ve çocuklarıyla asla paylaşmadıkları şeyler hakkında konuşacaklarını söyledi.

“Ve birçoğu sonunda bir şekilde ağlıyor, gerçekten bir şeyler paylaşıyor ve sonra da utanıyor çünkü ben o kadar genç bir işçiydim ki çok samimi bir şeyler paylaşıyorlardı. Tanıklık edebildiğim çok fazla gizli travma, izolasyon ve yalnızlık vardı,” dedi Yoon.

Sık sık meslektaşlarına, kaynakların aslan payını çocukların ve ailelerin aldığından ve daha fazlasını kullanabileceklerinden şikayet eder – bu, görünmez yaşlılar olma damgasının bir parçasıdır.