Kültür merkezlerinde dolu dolu Ramazan: Mealli mukabele, hatimli teravih

Kültür merkezlerinde dolu dolu Ramazan: Mealli mukabele, hatimli teravih

Mübarek Ramazan ayı, ABD’de hizmet veren Türk kültür merkezlerinde dolu dolu yaşanıyor.

Amerikalı Türkler, kültür merkezlerinde Ramazan ayı boyunca devam eden programlar sayesinde, 11 ayın sultanını ibadet neşvesi içinde geçiriyor. Kimi kültür merkezlerinde her gün hatimle teravih namazı kılınırken, kimi merkezler de gündüz işleri nedeniyle Kur’an okuma fırsatı bulamayan üyeleri gece yarısından sonra mukabele programı düzenliyor.

MEALLİ MUKABELE, HATİMLİ TERAVİH

Bu mübarek ay için özel olarak hazırlanan New Jersey Türk Kültür Merkezi (TCC) bu kurumlardan biri. Kültür Merkezi’nin Clifton şubesindeki  ‘Ramazan Özel’ programı, İkindi namazının ardından ‘mealli mukabele’ ile başlıyor. Fatih Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Kur’an-ı Kerim Okuma ve Kıraat İlmi Bilim Dalı öğretim görevlisi hafız Hamza Bilgiç’in okuduğu Kur’an-ı Kerim’i takiben Prof. Dr. Suat Yıldırım tarafından kaleme alınan Kur’an meali okunuyor. Program mukabele sonrası verilen iftar yemeği ile devam ediyor.

tcc iftar

RAMAZAN PROGRAMINA İLGİ YOĞUN

ftar sonrası kılınan akşam namazının ardından teravih namazına kadar çay eşliğinde kısa sohbetler yapılıyor. TCC Clifton şubesinde teravih namazı hatimle kılınıyor. Kültür merkezinde ilk defa hatimli teravih namazı kılındığını belirten Clifton TCC Direktörü Vedat Çelik, vatandaşlarının gösterdiği ilgiden memnun. Ramazan ayının en güzel şekilde idrak edilebilmesi için yoğun bir program düzenlediklerini ifade eden Çelik, “Ramazan ayını en verimli şekilde geçirmek isteyen halkımız, hatimle kılınan teravih namazına büyük ilgi gösterdi. Amacımız, bu mübarek ayda insanların daha çok bir araya gelip, ibadet etmesini sağlamak” diye konuştu.

Hatimlerin yanı sıra, mealli Kur’an-ı Kerim okunmasının önemine değinen Çelik, “İkindi namazından sonra mealli Kur’an okunuyor. Teravih namazı da hatimli okunuyor. İlk defa bu kadar yoğun bir Ramazan programı düzenliyoruz yapıyor. İnsanların çok memnun kaldığına şahit 0luyoruz” diye konuştu.

HAFIZ HAMZA BİLGİÇ: “HATİMLİ TERAVİHE YOĞUN İLGİ BENİ ŞAŞIRTTI”

Hatimli teravih namazına katılımın oldukça yüksek olduğunu belirten Hafız Hamza Bilgiç ise bu durumun kendisini hem şaşırttığını hem de çok mutlu ettiğini söyledi. Ramazan ayını değerlendirmenin Müslümanlar için büyük önem taşıdığını hatırlatan Bilgiç “Hatimli teravihe katılımın az olacağını düşünüyordum fakat hiç de öyle olmadı. Çok sayıda insanın bize katılması beni çok memnun etti” diye konuştu.

“11 YILDIR ABD’DEYİM, İLK DEFA BU KADAR DOLU RAMAZAN GEÇİRİYORUM”

TCC tarafından düzenlenen Ramazan programına her gün mutlaka katıldığını belirten işadamı Sabri Travaç, günde 3 cüz Kur’an-ı Kerim okuma fırsatı bulduğunu söyledi. Kültür merkezindeki etkinlikleri yakından takip ettiğini belirten Travaç, 11 yıldır ABD’de yaşadığını ‘fakat daha önce bu kadar dolu bir Ramazan geçirmediğini’ söyledi. Hatimli teravih namazı kılmanın ayrı bir güzellik olduğunu belirten Travaç “Yıllardır gurbette Ramazan geçiriyorum. İlk defa hatimli teravih namazı kılıyorum. Ben önce katılımın az olacağını düşünüyordum ama gün geçtikçe daha çok insanın geldiğini gördüm. Bu konuda emeği geçenlere çok teşekkür ederim.” dedi.

GÜNDÜZ FIRSAT BULAMAYANLAR İÇİN GECE YARISI MUKABELE

New Jersey’nin Cliffside bölgesinde hizmet veren bir diğer TCC’de de Ramazan boyunca benzer programlar düzenleniyor. Her gün başka bir işadamı tarafından verilen iftarla başlayan program, teravih namazı ve ardından yapılan mukabeleyle devam ediyor.

mukabeleBergen TCC Halkla İlişkiler Müdürü Enes Yapıcı, Ramazan ayını kalabalık bir şekilde idrak etmekten memnuniyet duyduklarını söyledi. Yapıcı, “İftar davetlerimiz oluyor. Akşam, yatsı ve teravih namazlarını ortalama 50 kişilik bir grupla eda ediyoruz. Teravih namazının ardından arzu edenlerle mukabele yapıyoruz” dedi.

Kültür merkezinde teravih namazından sonra yapılan mukabelede her gün bir cüz okunuyor. Cuma ve Cumartesi geceleri ise birer buçuk cüz. Amaç Kadir Gecesi mukabeleyi tamamlamak.

SOUTH JERSEY TCC’DE DE HER GÜN TERAVİH VE MUKABELE

TCC’nin South Jersey şubesinde de Ramazan programları yapılıyor. Hergün saat 12.00’da mukabele ile başlayan bu uzun program, iftar ve teravih namazı ile devam ediyor.

South Jersey TCC Direktörü Hayati Efil, Ramazan’da farklı kültürlerden insanlara iftar verdiklerini belirtti.

UGANDA’DA  NEW JERSEY İFTARLARI

South Jersey ve Bergen Türk Kültür Merkezi aynı zamanda bağışlarıyla her gün Uganda’da 300 kişiye iftar yemeği veriyor.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.