ABD’de intihar oranında artış yüzde 60 arttı

ABD’de intihar oranında artış yüzde 60 arttı

ABD’de 15 ila 19 yaş arasındaki intihar oranının 2020’de 2007’ye göre yaklaşık yüzde 60 daha yüksek olduğunu belirtti. Florida’da 2020’de 10-14 yaşındakiler için intihar oranı 2007’deki oranın üç katından fazladır. Buna karşılık, Kaliforniya’daki oranlar yaklaşık yüzde 33’te sabit kaldı ve New York’taki oranlar neredeyse hiç değişmedi. San Fransisco merkezli Ethnic Media Service ile  Ulusal Akıl Hastalıkları İttifakı (NAMI)’nın ortaklaşa düzenlediği bilgilendirme toplantısında son yıllarda yaşanan intihar olayları masaya yatırıldı. 

Estephania Plascencia, ilkokuldayken 20’li yaşlarının ortalarına kadar kronik depresyon ve anksiyete ile mücadele etti ve sonunda yardım istedi. Anksiyete nöbetleri o kadar sıklaşmıştı ki, yatağından zar zor kalkmıştı. Bir arkadaşı onu bir terapist görmeye ikna etti ve sağlıklı baş etme stratejileri öğrenmeye ve ilaç kullanmaya başladı.

Bugün Plascencia, akıl sağlığı sorunları olan bireyler için ücretsiz eğitim sınıfları ve destek grupları sunan, yaşanmış deneyime sahip akran tabanlı bir kuruluş olan Ulusal Akıl Hastalıkları İttifakı’nın (NAMI) Miami-Dade bölümünde Gençlik Programı Koordinatörü olarak görev yapıyor.

“NAMI, yalnız olmadığımı anlamama yardımcı oldu. Destek ağımın ve ailemin bir parçası oldular… İyileşme yolculuklarında diğer insanlarla çalışmama izin veren doğrulama ve anlayış sağladılar.”

Plascencia, NAMI’nin Miami-Dade bölümünün ev sahipliğinde, çocuklar ve gençler arasında ülke çapında akıl hastalığındaki artışa ilişkin farkındalığı artırmak için bir aylık bir kampanyanın parçası olarak düzenlenen sanal bir brifinginde konuştu. 

HAYAT HİKAYESİNİ PAYLAŞARAK MÜCADELE EDENLERE İLHAM VERİYOR 

Amerikan Pediatri Derneği tarafından ulusal bir acil durum ilan edildi. Ortaokul ve lise öğrencilerinin olduğu kalabalık salonlarda konuşuyor ve hikayesini paylaşmanın akıl hastalığına bağlı “damgaya karşı savaşmak için en güçlü araç” olduğunu keşfetti.

Plascencia, pandemi sonrası çocukların meraklı olduğunu söyledi. “Sıklıkla, ebeveynler onlara inanmadığında ve semptomlarını tembellik olarak yanlış yorumladıklarında veya okulu kaçırdıkları veya iş bulamadıkları için azarladıklarında nasıl zihinsel yardım bulacaklarını soruyorlar.”

‘EBEVEYNLER ŞEFKATLİ VE SEMPATİK OLSUN’

Jackson Health System Miami’de psikiyatri hemşiresi olan Eddy Molin, “ebeveynlerin çocuklarına başarılarını hedeflerken sert davrandığını, ancak bir kriz yaşadıklarını kabul etmediğini” gördüğünü söylüyor.

Son iki ay içinde Molin, kaygılı ve rahatsız edici davranışları olan çocuklar arasında başvurularda bir artış olduğunu fark etti. Kitlesel çekimlerin – özellikle okul ortamlarındakilerin – izolasyonla mücadele eden çocukları huzursuz ettiğine inanıyor. Ebeveynleri “şefkatli ve empatik olmaya, video oyunları oynamak gibi eskiden sevdikleri şeylerde bile geri çekilme, kişisel hijyende azalma, yatakta daha uzun süre kalma ve hayattan kopma gibi semptomlara dikkat etmeye” teşvik etti.

Molin, “Sizin için orada olan bir destek sisteminiz olduğunda, iyileşme elde edilebilir” dedi. “Bazen ilaç kullanmak önemlidir, ancak bazen bu da yorucu olabilir. Sevgi göstermek. Aşk anahtardır.”

Joshua Ho bu tavsiyeyi zor yoldan öğrendi. 14 yıl boyunca Kuzey Miami’deki bir orta okulda disiplin dekanı olarak haftada altı gün çalıştı. Aileleri veya menşe ülkelerinde “trajik olaylarla” karşılaşan göçmen öğrencilerine bakmaya alışmıştı. Bugün Miami-Dade County Asya-Amerika Danışma Kurulu Program Direktörü olan Koreli bir göçmen olan Ho, “Ruh sağlığının ne olduğunu bildiğimi sanıyordum” dedi.

NASIL DOĞRU EBEVEYN OLUNACAĞININ KİTABI YOK

Ama en büyük oğlunun mücadele ettiği gerçeğinden habersizdi. Oğul mide ağrıları, baş ağrıları, enerji eksikliği ve sürekli uyku ihtiyacı hissetmeye başlayınca Ho sinirlendi. “Tipik bir Asyalı ebeveyn olarak oğlumdan beklentilerim çok yüksekti… Neden yapması gerekeni yapmıyor?”dedi. 

Oğlunu bir kilise genç papazına gönderdi ve bir akupunktur uzmanından randevu aldı, hiçbir şey işe yaramadı. Sonunda oğlu bir danışmanla konuştu ve Ho onun akıl hastalığından muzdarip olduğunu öğrendi. Şimdi 20 yaşındaki oğlu iyileşme yolunda.

Ho, “Nasıl doğru ebeveyn olunacağına dair bir kitap yok” dedi. “Ama bağırmak ve çığlık atmak yardımcı olmuyor. Konuşma yapar.”

NAMI Miami-Dade Yönetim Kurulu Başkanı Susan Racher için, “Yardım almaya hakkınız olduğunu ve sağlığı nerede bulacağınızı bilerek eğitimle başlamalıyız.” NAMI’nin halka açık etkinlikleri, atölyeleri, reklamları, reklam panolarını içeren aylık halk eğitimi kampanyasına ilham veren şey buydu. “Ruh sağlığı sorunları diğerlerinden daha yaygın ancak maalesef bakım ve ruh sağlığı okuryazarlığı birçok toplulukta zor bulunuyor”şeklinde konuştu.

Resmi veriler, altı gençten birinin şu anda dikkat eksikliği/hiperaktivite bozukluğu, anksiyete, davranış sorunları veya depresyon tanısı aldığını, ancak yalnızca yarısının önceki yıl ruh sağlığı tedavisi gördüğünü gösteriyor.

İNTİHAR ORANINDA BÜYÜK ARTIŞ 

Population Reference Bureau’daki KidsData Direktör Vekili Beth Jarosz, ABD’de 15 ila 19 yaşındakiler arasındaki intihar oranının 2020’de 2007’ye göre yaklaşık %60 daha yüksek olduğunu belirtti. Daha da endişe verici olduğunu söyledi. Florida’da 2020’de 10-14 yaşındakiler için intihar oranı 2007’deki oranın üç katından fazladır. Buna karşılık, Kaliforniya’daki oranlar yaklaşık %33’te donduruldu ve New York’taki oranlar neredeyse hiç değişmedi.

“Genç intihar oranları beyazlar ve Asya ve Pasifik Adalı Amerikalılar için en yüksek olmasına rağmen, siyah gençler için oranlar hızla artıyor” dedi. “Son yirmi yılda ikiye katlandılar.”

Jarosz, zihinsel sağlık bozuklukları açısından en fazla risk altında olan grupların yerli gençler, olumsuz bir çocukluk deneyimiyle karşı karşıya kalan gençler olduğunu söyledi. ailelerinde intihar veya madde bağımlılığı sorunları, LGBTQ gençleri ve evsiz kalan veya koruyucu aile sisteminde olan gençler.

Plascencia iyileşme yolundan akıl hastalıklarının tedavi edilebilir olduğunu öğrendi ve vurgulamak istediği ana mesaj bu. “Yardım var ve kesinlikle buna tek başına katlanmak zorunda değilsin.”