“Yellen sıkılaştırmaya başlayabilir”

“Yellen sıkılaştırmaya başlayabilir”

İş gücü piyasasının hız kazanması ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen’ı para politikasına yönelik zorlu bir kararla karşı karşıya bıraktı. Yellen toparlanmayı bir balon oluşturmadan ya da enflasyonda aşırı yükselme meydana gelmeden sürdürmek isterken, bu hassas dengeyi sağlamak geçmişte de birçok merkez bankası başkanı için zorlu bir süreç oldu.

İki Uluslararası Para Fonu (IMF) ekonomistine göre, ABD tahvil faizlerinde geçtiğimiz yılda yaşanan büyük düşüş Yellen’ın bu dengeyi harekete geçirmesi için ihtiyacı olan şey olabilir.

IMF Batı Yarımküre Departmanı Fon Yönetimi Vekili Nigel Chalk ve aynı departmanda kıdemli ekonomist olan Jarkko Turunen, bir blog yazısında,”Uzun vadeli faizlerin nispeten düşük seviyelerde olması Fed’e ciddi anlamda daha fazla özgürlük alanı sağlayabilir. Çünkü uzun vadeli devlet tahvili faizleri Fed’in özellikle konut sektörünü destekleyerek kısa vadeli faizleri artırması karşısında bir tampon görevi görecektir” ifadelerini kullandı.

Başka bir deyişle, Yellen ekonomik toparlanmayı aksatma konusunda bir endişeye duymadan sıkılaştırmaya başlayabilir.

IMF ekonomistleri yazıda hakim görüşe karşı olan bazı noktaları da işaret etti. Uzun vadeli tahvil faizlerinde yaşanan daralma eski Fed başkanlarından Alan Greenspan için iyi bilinen bir endişe kaynağı. Greenspan 2005 yılında Kongre’ye yaptığı sunumda bu durumu bir “muamma” olarak nitelemişti. Birçok kişi borçlanma maliyetlerinin 2000’li yılların ortalarında aşırı düzeyde düşük olduğunu söylerken, bu durumun işletme ve insanları daha fazla borçlanmaya teşvik ettiğini ifade ediyor. Bütün bunlar bir araya gelip 2008 yılındaki küresel finansal krizi oluşturuyor.

Asıl risk ise; 2013 yılında dönemin Fed başkanı Ben S. Bernanke’nin tahvil alımlarını yatırımcıların beklediğinden daha erken sonlandırabileceklerine yönelik açıklamaları sonrasında olduğu gibi, uzun vadeli tahvil faizlerinin diğer yöne doğru hareket etmesi durumunda ne olacağı. O dönemde durum mortgage faizlerinde artış ve gelişmekte olan ülkelerde yaşanan sermaye çıkışı ile sonuçlanmıştı.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.