VW’de hedefe ulaşmak için ‘manipülasyon’ yaptığı iddia edildi

VW’de hedefe ulaşmak için ‘manipülasyon’ yaptığı iddia edildi

Emisyon skandalının gün geçtikte derinleştiği Volkswagen’de (VW) bazı mühendislerin karbondioksit verilerinde manipülasyon yaptıklarını itiraf ettiği iddia edildi.

Bild am Sonntag (BS) gazetesinin bir haberine göre VW mühendisleri, eski CEO Martin Winterkorn tarafından belirlenen zorlu hedeflere ulaşmanın kolay olmaması sebebiyle böyle bir yola başvurdu. Haberin devamında, mühendislerin lastik basıncı ve motor yağı-dizel karışımını daha az yakıt kullanmak için manipüle ettiği ve bunun 2013 yılında başlayıp bu senenin ilkbaharına kadar devam ettiği iddia edildi.

VW sözcüsü “Çalışanlar iç soruşturmada yakıt tüketimi verilerinin hesaplanmasında düzensizlikler olduğunu fark etti. Bunun nasıl olduğu hala araştırılıyor.” diyerek iddiaları cevaplamaktan kaçındı. BS’ye göre Winterkorn, 2012 yılının mart ayında Cenevre Otomobil Fuarı’nda VW’nin 2015 yılına kadar karbondioksit emisyonunu yüzde 30 azaltmayı hedeflediğini bildirmişti. Mühendislerin bu hedefe ulaşmanın zor olacağını Winterkorn’a söylemeye cesaret edemediği ve manipülasyon yapma yolunu seçtiği iddia edildi. Öte yandan VW, ABD’de skandaldan etkilenen araç sahiplerine para teklif etmek istiyor.

The Truth About cars internet sitesi, dizel araç sahiplerinin bin 250 dolara veya bin 150 euroya kadar tazminat kuponu alacaklarını bildirdi. Wolfsburg’ta açıklama yapan bir VW sözcüsü, “VW Amerika, bayilerini planladıkları eylem hakkında bilgilendirdi. Önümüzdeki haftalarda Amerika VW ayrıntıları açıklayacaktır.” dedi. Ancak VW müşterilerinin alacakları ödemeler karşısında dava hakkından vazgeçip vazgeçmeyeceği henüz net değil. Volkswagen (VW) denetleme kurulu emisyon skandalıyla ilgili araştırmanın ara değerlendirmesini yapmak üzere dün bir araya geldi.

Toplantıda milyonlarca araçta yapılan manipülasyonun sorumlularını bulmak için görevlendirilen Amerikan Jones Day avukatlık ofisinin ilk raporu görüşüldü.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.