Ukrayna doğalgaz krizi haftaya çözülmezse Türkiye de etkilenecek

Ukrayna doğalgaz krizi haftaya çözülmezse Türkiye de etkilenecek

Ukrayna’nın biriken 3,1 milyar dolarlık borcunu ödemediği gerekçesi ile kesilen sevkiyat henüz başlamadı. Rusya, Ukrayna ve AB yetkililerinin önümüzdeki hafta yapacağı görüşmelerde sorun çözülemezse Avrupa sevkiyatında sorunlar yaşanabilir. Türkiye’nin Batı Hattı’ndan aldığı Rus doğalgazı da kesilebilir. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, geçen hafta yaptığı Moskova ziyaretinde Ukrayna’da kriz yaşanma riski olduğunu, bu durumda Türkiye’nin bu hattan sağladığı doğalgaz alımı ile ilgili de alternatifleri olmadığını ifade etmişti.

Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev, 100 dolarlık indirimle bin metreküp için 385 dolardan Ukrayna’ya doğalgaz sağlayabileceklerini, ancak sevkiyatın başlaması için 3,1 milyar dolarlık borcun mutlaka ödenmesi gerektiğini söyledi. Enerji Bakanı Aleksandr Novak ve Ekonomi Bakanı Aleksey Ulyukayev’le üçlü bir görüşme yapan Medvedev, Ukrayna ile sağlanacak anlaşmanın pozitif etkisi olacağını belirtti.

Novak da “kış paketi” olarak nitelenen taslak anlaşmanın sağlandığını, anlaşmanın önümüzdeki hafta yapılacak görüşmelerde imzalanabileceğini söyledi. Taslak metni Ukrayna yönetimine gönderdikleri bilgisini paylaşan Novak, “Avrupa Komisyonu ile birlikte sağladığımız anlaşma Ukrayna tarafından gözden geçirilecek. Biz cevap bekliyoruz. Bu dönem sağlanacak anlaşma kız sezonunda Avrupalı müşterilerimizle güvenli bir tedarik sağlamak için önemli.” hatırlatmasında bulundu.

Rusya Enerji Bakanı, Ukrayna’nın doğalgaz alımı yapmaması durumunda depolarında kışı çıkaracak miktarda doğalgaz olmadığını da söyledi. “Kış paketi” teklifine göre Rusya 6 aylık dönem için Ukrayna’ya 5 milyar metreküp doğalgaz verecek. Ukrayna da 100 dolar indirimle bin metreküp için 385 dolar önceden ödeme yapacak. Novak görüşmede ücreti “ön ödemeli” sistemin dışında Ukrayna’ya ek 5 milyar metreküp daha doğalgaz verebileceklerini ifade etti.

Ukrayna Enerji Bakanı Yuriy Prodan, AB ve Rusya yetkilileri ile önümüzdeki hafta bir görüşme yapacaklarını, Berlin ya da Brüksel’de yapılacak zirvede çeşitli konularda anlaşma sağlamayı ümit ettiklerini söyledi. Kiev’in Avrupa Komisyonu ve Moskova tarafından uygun görülen şartlarla ilgili memnun olmadığı ifade ediliyor. Kiev indirim yerine uzun vadeli bir fiyat olarak anlaşma sağlamak istiyor. Rusya Kiev’de yönetim değişikliğinin ardından bin metreküp için 268 dolar olan fiyatı 485 dolara çıkarmıştı. Brüksel, Rusya’nın Ukrayna’ya kış döneminde bin metreküp için 385 dolar, yaz döneminde de 325 dolar fiyat uygulamasını olumlu buluyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.