“Türkiye’nin ilk 10 ekonomiye girme hedefine katkıda bulunmak istiyoruz”

“Türkiye’nin ilk 10 ekonomiye girme hedefine katkıda bulunmak istiyoruz”

ABD Dışişleri Bakanlığı Ekonomi ve Ticaretten Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Joser Fernandez, ülkesinin Türkiye ile ekonomik ilişkileri, siyasi ve güvenlik münasebetlerle aynı düzeye çıkarmak istediğini söyledi. Fernandez, “Bu nedenle birlikte çalışarak, Türkiye’nin 2023’te dünyanın ilk 10 ekonomisi arasında yer alma hedefine katkıda bulunmak istiyoruz” dedi.

    

Dışişleri Bakanlığının koordinasyonunda düzenlenen Türkiye-ABD Ekonomik Ortaklık Komisyonu (EOK) 10. Toplantısı’nda konuşan Fernandez, EOK toplantılarında başarılı bir performans sergilendiğini ve ikili ekonomik çıkarların ortak çabayla ilerletildiğini belirtti.

    

Geçen zaman zarfında ilişkilerdeki ilerlemenin tam olarak anlaşılamadığını belirten Fernandez, “2009’dan ticaret hacmimiz iki katına çıktı. Aslında 2009 benim aynı zamanda EOK’da çalışmaya başladığım yıla denk geldi. Tabiiki tamamen kendime mal etmiyorum ama bu başarının parçası olmak çok güzel” diye konuştu.

    

Fernandez, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın geçen hafta ABD’ye yaptığı ziyaretin oldukça başarılı olduğunu dile getirerek, Amerikalı ve Türk şirketlerin bir araya geldiği görüşmelerde her iki tarafın da ekonomik ilişkileri yoğunlaştırma arzusunu ilettiğini aktardı. Fernandez, “ABD olarak Türkiye’yle ekonomik ilişkilerimizi, siyasi ve güvenlik ilişkilerimizle aynı düzeye çıkarmak istiyoruz. Bu nedenle birlikte çalışarak, Türkiye’nin 2023’te dünyanın ilk 10 ekonomisi arasında yer alma hedefine katkıda bulunmak istiyoruz” diye konuştu.

        

ENERJİ İŞBİRLİĞİNDE BÜYÜK FIRSATLAR VAR

        

Fernandez, ekonomik işbirliğinde belirleyici noktanın şirketlerin tavrı olduğunu vurguladı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile oldukça iddialı planları olduğunu dile getiren Fernandez, “Ortada çok büyük bir potansiyel var. Türk şirketlerinin Ortadoğu ve Kuzey Afrika’daki tecrübelerini, ABDli şirketlerin teknolojisi ve bilgisiyle birleştirirsek kesinlikle yenilmez bir işbirliği ortaya çıkacaktır” ifadelerini kullandı.

    

Fernandez, Türkiye’de ekonomik işbirliği anlamında oldukça güzel gelişmeler gözlediklerinin altını çizerek, özellikle Erdoğan’ın geçen haftaki ABD ziyaretinin ilişkilere büyük katkı sağladığını ifade etti. ABD’li ve Türk firmalar arasında geniş bir işbirliği alanı bulunduğuna dikkat çeken Fernandez, enerji sektöründe, özellikle geleneksel ve yenilenebilir enerji noktasında büyük fırsatlar bulunduğunu belirtti.

    

Fernandez, işbirliği alanlarından birinin de altyapı olduğuna işaret ederek, ABD’li şirketlerin yalnızca İstanbul’daki havalimanı için değil, okullardaki enformasyon teknolojilerinin geliştirilmesi projelerine de çok sıcak yaklaştığını dile getirdi.

        

KOBİLERLE DE İŞBİRLİĞİNİ GÜÇLENDİRMEK İSTİYORUZ

        

Fernandez, iş dünyasıyla ortak akıl yürütülmesinin önemini vurgulayarak, şunları kaydetti: “Türkiye’nin hedeflediği ekonomik gelişimin yakalaması için hükümetlerin her zaman iş dünyasını ve yenilikçi fikirleri dinlemesi gerekir. Bu sadece şirkletlerin yararına değil ülkenin geneline de faydalıdır. Bu aynı zamanda, geçtiğimiz yıllarda, Türkiye’nin Anadolu Kaplanı haline gelmesine ön ayak olan KOBİlere de fayda sağlayacaktır. KOBİler bizim ülkemizde de büyümeye ve istihdama en fazla katkı sağlayan grup. Bu nedenle yalnızca büyük şirketlerle değil KOBİlerle de işbirliğini güçlendirmek istiyoruz”

    

TOBB Başkanı Rifat Hisacıklıoğlu’na girişimcilik programlarına verdiği destek için teşekkür eden Fernandez, küresel girişimcilik programında mükemmel bir ortak olduklarını vurguladı. Fernandez, girişimciliğin yenilikle beraber istihdam yarattığına dikkati çekerek, Türkiye’nin bu alandaki çabalarının kendilerini memnun ettiğini söyledi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.