‘Türk ekonomisi son bir parti veriyor gibi’

‘Türk ekonomisi son bir parti veriyor gibi’

Bünyesinde Siemens, Bosch ve Gaggenau gibi markaları bulunduran dünyanın en büyük ev aletleri üreticilerinden BSH Grubu, Berlin’deki tüketici elektroniği fuarı IFA’da ‘Home Connect’ ismiyle akıllı ev konsepti başta olmak üzere geleceğin teknolojilerini tanıttı.

Fuarda Türk Gazetecilerle buluşan BSH Ev Aletleri AŞ İcra Kurulu Başkanı Norbert Klein, hem sektörü hem de Türk ekonomisini değerlendirdi. Klein, siyasi durumuna ilaveten bölgedeki karışıklıkları işaret ederek, “Fırtınalı bir denizde gibi bir ortamdayız. Türkiye son bir parti veriyor gibi. Cari açığın kapatılacağının bir cevabı olmalı” dedi.

13 yıldır Türkiye’de yönetici olduğunu hatırlatan üst yönetici, son yıllara kadar işlerin çok iyi gittiğini ancak dünya konjonktürü ile de ekonomiyi zor günlerin beklediğini şu benzetmeyle anlattı: “Türk ekonomisi, bir roller coaster’ın (lunapark treni) zirvesinde.”

Beyaz eşya sektörünün bu yılın ilk 9 ayında yüzde 10’luk büyüme kaydettiğini anlatan Klein, bunun durağan bir dönemden sonra ciddi bir artış olduğuna dikkat çekti. Aynı dönemde BSH Ev Aletleri’nin ise yüzde 12 büyüdüğünü sözlerine ekledi.

Türkiye’nin iç dinamikleri ve küresel ekonomideki dalgalanmalara bakarak bunun çok olumlu ve olağanüstü bir gelişme olduğunun altını çizen Norbert Klein, “Ancak Türkiye artık bir ada değil ve küresel çalkantıların mutlaka bir etkisi olacak. Bunu iyi yönetemezsek, benzer büyüme oranlarını önümüzdeki yıllarda yakalamamız zor olur” değerlendirmesinde bulundu.

BSH Ev Aletleri CEO’su Norbert Klein, Türkiye’nin potansiyeline inandıklarını belirterek “Türkiye, bölgesinde Rusya ile birlikte en önemli pazar olmaya devam ediyor.”

KAHVE MAKİNESİNİN PATENTİ ARÇELİK’TE

Türk beyaz eşya üreticisi Arçelik’in Telve isimli Türk kahvesi yapan makinesi bulunuyor. Aletin patentinin Türk firmasında olduğu için BSH bunu uzun süre üretememiş. Ancak Çerkezköy’deki Ar-Ge merkezinde çalışan 250 mühendisin yeni ürünler üzerinde çalıştığını anlatan Norbert Klein, “Bu sayıyı artıracağız. Yeni ürünler piyasaya sürüyoruz. Örneğin yakında Türk kahvesi makinesini çıkartarak, tüm dünyaya satmayı planlıyoruz” dedi.

Almanya ve Çin ile birlikte 3 Ar-Ge merkezinden birisi Çerkezköy. Burada özellikle soğutma ürün gruplarında tüm dünya için yeni ürünler geliştireceklerini anlatan İcra Kurulu Başkanı, “Bugün itibarıyla Gaggenau markamızla 5 bin Euro’lar seviyesinde satılan yüksek segment bir buzdolabı gamının dünya üretimini Çerkezköy’de gerçekleştiriyoruz ve yüzde 85’ini ABD pazarına ihraç ediyoruz” dedi.

Beyaz eşya sektöründe Coca-Cola’nın gizli formülünü andıran bir efsane dolaşıyor. Yaklaşık 15 yıl önce susuz çalışan çamaşır makinesi icat edilmiş ancak deterjan firmaları bunun patentini alarak üretilmesini engellemiş.

Bosch mühendisleri, bunun yüzde 100 temizlik yapamayacağını iddia ederek gülseler de üzerinde çalıştıklarını da itiraf ediyorlar. Mevcut makineler bir yıkamada 5,5 litre civarında su harcıyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.