Silikon Vadisi’ni örnek aldılar Antep Fıstığı Organize Sanayii’ni kuruyorlar

Silikon Vadisi’ni örnek aldılar Antep Fıstığı Organize Sanayii’ni kuruyorlar

Gaziantep Ticaret Borsası’nda bir araya gelen Antep fıstığı üretici ve sanayicileri önemli bir adım atarak ilk kez Gaziantep’te Antep Fıstığı İhtisas Organize Sanayii Bölgesi kurma kararı aldı. Konuyla ilgili bir değerlendirme yapan Gaziantep Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, “Antep fıstığı sektörünün istenilen noktaya gelebilmesi için gerekli her türlü çalışmayı yaparak yatırımların gerçekleştirilmesini sağlayacağız.” dedi.

Alınan yeni kararlarla Antep fıstığının üretimi ve işlenmesinden pazarlanmasına kadar bütün safhalarını yakından ilgilendiren çalışmalar yürütecek. Antep fıstığı için tarihi bir karar olarak nitelendirilen Antep Fıstığı İhtisas Sanayi Bölgesi’nin kurulması ise fıstıkçıların aynı bölgede toplanması ve Antep fıstığı yan sanayinin gelişmesini olumlu yönde etkileyecek.

Amerika’daki Silikon Vadisi’ni örnek veren Tiryakioğlu, “Son yıllarda endüstri ülkelerinde sektörlerin kümelenmesi konusunda ve faaliyet alanında bulunan sanayilerin belli bir ihtisas sanayi bölgelerinde iştirak göstermeleri gündemdedir. Özellikle Güney Kore, Almanya, Fransa, ABD, İspanya gibi sanayi ülkelerinde bu konuda pek çok çalışma gerçekleşmiş durumdadır. Aynı sektörde yer alan kuruluşların hem rekabet edebilirliklerini sağlamak hem de ortak hareket ederek yeni pazarlara güç birliği yaparak girebilmelerinin yolunu açan bu yeni yaklaşım, Antep fıstığının geleceği içinde yeni bir kapı açacaktır. Özellikle, yurtdışı pazarlardan Antep fıstığı ihtiyacı olduğunda müşteri direkt olarak bu ürünü temin edebileceği ve pek çok firmayı bir arada bulabileceği bu ihtisas OSB’lerine yönelecektir. Buna en güzel örnek ABD’dedeki Silikon Vadisi’dir. Aynı mantıkla şekillenmektedir.” açıklamasını yaptı.

Yeni kalkınma modellerinde bu tip ihtisas OSB’lerinin stratejik önem taşıdığını belirten Tiryakioğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Dağınık halde bulunan firmaların bir arada yer alması ve ortak yeni yatırımlarında doğmasına vesile olmaktadır. Antep fıstığı konusunda da Gaziantep Ticaret Borsası olarak bu konuya öncülük etmiş olmak Antep fıstığı sektörüne vermiş olduğumuz değerden ve bu ürünün Gaziantep’e ait olmasından kaynaklanmaktadır.”

 

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.