Rusya, Çin’den 1,5 milyar dolar kredi alacak

Rusya, Çin’den 1,5 milyar dolar kredi alacak

Rusya devlet kalkınma bankası Vnesheconombank (VEB), Çin Devlet Kalkınma Bankası’ndan 1,5 milyar dolarlık (10 milyar Çin Yuan’ı) kredi almaya hazırlanıyor.

Bankanın Birinci Başkan Yardımcısı Petr Fradkov, kredi anlaşmasının yarın imzalanacağını açıkladı. Kredi, Rusya’daki madencilik faaliyetlerinde kullanılacak.

Fradkov, Rus basınından Sputnik’e yaptığı açıklamada “Yuan cinsinden borç alıyoruz. Çin Devlet Kalkınma Bankası ile işbirliğimizi sürdürüyoruz. Bu bizim bu bankadan aldığımız ilk kredi değil. Ama miktarı biraz büyük, 10 milyar Yuan. Anlaşma yarın imzalanacak.” dedi.

Fradkov, alınacak kredinin Rusya’daki madencilik projelerinin finansmanında kullanılacağını söyledi. Rus yetkili, “Bu anlaşmanın çekici tarafı, herhangi bir tek proje ile bağlantılı olmaması.” diye konuştu. Ancak paranın büyük kısmının Rusya’nın Zabaikalsky bölgesindeki Bystrinsky GOK maden tesislerinde kullanılacağını kaydetti. Anlaşmanın ise Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev’in devam eden Çin ziyaretinde sonuca erdirilmesi bekleniyor. Medvedev ve Çinli mevkidaşı Li Keqiang, bugün 20’nci Rusya-Çin Hükümet Başkanları Zirvesi’nde bir araya gelecek. Fradkov, anlaşmanın da bu zirve çerçevesindeki görüşmelerde imzalanacağını ifade etti.

VEB ve Çin Kalkınma Bankası, daha önce de Rusya’nın Uzak Doğu ve Sibirya bölgelerinin kalkınmasını finanse etmeye yönelik 8 milyar dolarlık bir kredi anlaşması imzalamıştı. Mayıs ayında imzalanan kredi anlaşması; Rusya’daki Kemerovo bölgesi, Hakasya Cumhuriyeti ve Kola Yarımadası’ndaki projelerin finansmanını desteklemeye yönelikti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.