Nobel Ekonomi Ödülü Fransız akademisyen Jean Tirole’a verildi

Nobel Ekonomi Ödülü Fransız akademisyen Jean Tirole’a verildi

2014 yılı Nobel Ekonomi Ödülü, Fransız akademisyen Jean Tirole’e (61) verildi. İsveç’in başkenti Stockholm’de bulunan akademiden yapılan açıklamada, Tirole’un ‘piyasanın gücünün analizi ve denetimiyle’ ilgili yaptığı çalışmalardan dolayı bu ödüle layık görüldüğü belirtildi.

1990 yılından beri Fransa’nın Toulouse Üniversitesi’nde öğretim üyeliği görevini sürdüren 61 yaşındaki Tirole, 1993 yılında Avrupa’nın en iyi genç ekonomisti, 2000 yılında ise Claude Levi-Strauss ödüllerine de layık görüşmüştü. Toulouse Ekonomi Okulu’nun da kurucu başkanlığı görevini yürüten Tirole, endüstriyel ekonomi, bankacılık sistemi ve uluslararası ekonomi üzerine çalışmalarıyla biliniyor.

Ödülün kendisi için büyük sürpriz olduğunu belirten Tirole, buna layık görülmenin mutluluk verici bir durum olduğunu kaydetti. Fransız akademisyen, kendi çalışmalarını ölçemediği için ödülün hedefleri arasında bulunmadığını da sözlerine ekledi.

Dünyanın en prestijli ekonomi ödülü 3’üncü kez Fransa’ya takdim edilmiş oldu. Daha önce de 1983 yılında Gerard Debreu ve 1988 yılında da Maurice Allais bu ödüle layık görülmüştü.

Tirole, 10 Aralık’ta Stockholm’de düzenlenecek törenle 900 bin Euro’luk ödülün sahibi olacak.

Öğretmen bir anne ve doktor bir babanın çocuğu olarak Fransa’nın Troyes şehrinde doğan Tirole, ilk olarak matematik eğitimine yöneldi. 21 yaşında ise ekonomiyi keşfeden Jean Tirole, doktorasını Amerika’nın prestijli üniversiteleri arasında yer alan Massachusetts Institute of Technology’de (MIT) tamamladı. 61 yaşındaki akademisyen, 1990 yılından itibaren Toulouse Üniversitesi’nde öğretim üyeliği görevini sürdürüyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.