Moody’s’ten Rusya’ya kötü haber

Moody’s’ten Rusya’ya kötü haber

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Rusya’nın kredi notunu Baa3’ten Ba1’e düşürdü ve not görünümünü de negatife çevirdi. Petrol fiyatlarında yaşanan hızlı düşüş ve rublede yaşanan devalüasyonun Rusya’nın büyüme beklentilerini zayıflatması, not düşürülmesine gerekçe gösterildi.

Rusya’nın 2015’de durgunluk içinde olacağı ve 2016’da da daralmaya devam edeceğini kaydeden Moody’s, Ukrayna krizi nedeni ile devam eden yaptırımlar ve yüksek enflasyonun tüketici güven endeksi ve iş dünyası üzerinde olumsuz etkisi olacağı uyarısında bulundu.

Artan mali baskılar ve devalüasyon sebebiyle Rusya’dan sermaye çıkışının devam edeceğine dikkat çeken Moody’s, “Rus yetkililerin dış borçlarını ödememe riski düşük olmakla birlikte artış var.” uyarısı yaptı.

Uluslararası derecelendirme kuruluşuna göre son dönemde yaşanan gelişmelerin Rusya ekonomisi üzerindeki negatif etkisi geçici değil. Ukrayna krizi ve petrol fiyatlarına bağlı olarak siyasi ve ekonomik şokların yaşanması muhtemel.

RUSYA: KARAR SİYASİ

Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov, Moody’s’in kararının kötümser öngörülere dayandığını ve Rusya’nın gerçek durumunu yansıtmadığını söyledi. Ajansın, kararının arkasında siyasi etkilerin olduğu eleştirisi getiren Rus Bakan, “Rusya’nın ekonomik durumu ve bütçe politikaları ile gelişmeler dikkate alınmadı.” dedi.

Uluslararası derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s, 26 Ocak’ta Rusya’nın BBB- olan kredi notunu BB+’ya düşürmüş ve Rusya’yı yatırım yapılamaz ülke grubuna almıştı.

Fitch de 10 Ocak’ta Rusya’nın kredi notunu BBB’den BBB-‘ye çevirmişti. 2014’de yüzde 0,6 büyüyen Rusya’nın 2015’de yüzde 4 küçülmesini bekleyen Fitch, 2017’ye kadar da pozitif yönlü bir büyüme öngörmüyor.

Ukrayna krizi nedeni ile Batılı ülkelerin yaptırım uyguladığı Rusya’da mali piyasalarda sorun devam ediyor. Petrol varil fiyatları 46 dolardan 60 dolar seviyesine çıkması olumlu karşılanırken, dolar da 61 rubleye kadar geriledi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.