JP Morgan Ekonomisti: Türkiye, yatırım konusunda olması gerektiği yerde değil

JP Morgan Ekonomisti: Türkiye, yatırım konusunda olması gerektiği yerde değil

JP Morgan Chase Bank Ekonomisti Mehmet Özhabeş, Türkiye’nin yatırım yapılacak ülkeler arasında yer alması gerektiğini belirtti.

Türkiye’nin uluslararası yatırımlar adına konumunu değerlendiren Özhabeş, kredi derecelendirme kuruluşlarının cari açığı göz önünde bulundurarak not verdiğini vurguladı. Özhabeş, “S&P ve Moody’s gibi şirketler not degistirme konusunda yavaş hareket ediyorlar. Ekonomideki gelişmeler ülke puanlarına hemen yansımıyor. Ama bugün itibariyle Türkiye hak ettiği yerde değil. Yatırım yapılabilecek ülkeler arasında yer alması gerekir.” ifadelerini kullandı.

Kredi derecelendirme kuruluşlarının zaman zaman yanlış değerlendirme yapabileceğine işaret eden JP Morgan Chase Bank Ekonomisti, ” Bir yıl öncesine kadar Yunanistan’ ın notu Türkiye’den yüksekti. Şu an Yunanistan temerrüt etmis durumda. Türkiye’nin notu İtalya ve İspanya’dan daha düşük olduğu halde ekonomisi bu ülkelerden daha iyi bir seviyede. Portekiz ile notumuz hemen hemen aynı, hâlbuki Portekiz’in de Yunanistan gibi borcunu yeniden yapılandirmasından endişe ediliyor. Bu nedenle Portekiz ile notumuzun aynı olmasının anlaşılacak bir durum değil. Ayrıca bu şirketler Avrupa’daki borç krizini de öngöremediler. “yorumunu yaptı.

Ülke değerlendirirken CDS ( Credit Default Swap) fiyatlari ile kıyaslama yapıldığında fotoğrafın daha net ortaya çıkabileceğini anlatan Mehmet Özhabeş, şubat ayı itibariyle marketlerin İtalya, Hırvatistan, Romanya, Litvanya ve Slovakya gibi ülkeleri Türkiye’den daha riskli gördüklerine temas etti. Özhabeş, CDS’ın bir ülkenin dış borcunu ödeyememe riskine karşı sigorta olarak görülebileceğini dile getirdi.

Bir ülkenin CDS fiyatı yüksek ise, piyasalar o ülkeyi riskli görüyor anlamına geldiğini belirten Özhabeş, şunları kaydetti:

“İtalya, Hırvatistan, Romanya, Litvanya ve Slovakya gibi ülkelerin şubat ayı itibariyle CDS fiyatları Türkiye’den daha yüksek. Yani piyasalar bu ülkeleri Türkiye’den daha riskli göruyor. Buna ragmen kredi derecelendirme kuruluşları bu ülkelerin notunu ülkemizin notundan daha yüksek vermiş durumda. Yani not veren kredi şirketleri ile marketler arasında çok ciddi fark var. Eğer marketler hata yapıyorsa burda ciddi kar yapma fırsatı olurdu ve Türkiye’nin CDS fiyatları yükselirdi.”

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.