İsviçre dünyanın en rekabetçi ülkesi

İsviçre dünyanın en rekabetçi ülkesi

Merkezi Cenevre’de bulunan Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) ‘küresel rekabet raporu 2014-2015’ açıklandı. İsviçre altı yıl üst üste dünyanın en rekabetçi piyasasına sahip olarak listede birinci sırada yer aldı. Türkiye ise WEF sıralamasında bir basamak gerileyerek 148 ülke arasında 45’inci oldu.

Raporda önceki yıllarda olduğu gibi İsviçre ekonomisini farklı kılan özelliklerin kurumlarının şeffaf çalışması, yenilikçi ve araştırma kapasiteleri ile birlikte kamu ve özel sektörün mükemmel işbirliği gösterildi. WEF ayrıca İsviçre’nin sahip olduğu iş gücü piyasasının, eğitim sisteminin ve gelişmiş altyapısının tabloyu tamamladığı yorumlarında bulundu.

TÜRKİYE İKİNCİ LİGDE

Küresel rekabet sıralamasında bu yıl ilk sırayı İsviçre alırken, onu geçen yıl olduğu gibi Singapur takip etti. Geçen yıl 5’inci sırada yer alan ABD bu yıl 3’üncü sıraya yükselirken, 3’üncü sıradaki Finlandiya ise 4’üncü oldu. İlk 10 içinde en çok gerilemeyi 6’ncı sıradan 10’uncu sıraya gerileyen İsveç yaşarken, Japonya 9’uncu sıradan 6’ncı sıraya çıktı. İngiltere ise bir sıra yükselerek 9’uncu sırada yer aldı.

Temel gereksinimler, verimlilik artırıcı faktörler ve yenilik faktörleri üzerinden yapılan değerlendirmelerde Türkiye sırasıyla 56, 45 ve 51’inci oldu. Üç göstergenin toplamında 4,46 puan aldı. Böylelikle Türkiye yenilikçi ülkeler arasında 2. ligden yine çıkamadı. Birinci ligde ise Almanya, Yunanistan, ABD, Tayvan, Slovenya gibi 37 ekonomi yer alıyor.

WEF raporuna göre Türkiye, GSYH’ya göre yapılan sıralamada ise 827,2 milyar dolar ile 17’nci sırada yer aldı. Türkiye’yi 800 milyar dolar ile Hollanda ve 745,3 milyar dolar ile Suudi Arabistan takip etti. Ekonomik büyüklük açısından listenin ilk sırasında ise 16,8 trilyon dolar ile ABD yer alırken, Çin 9,18 trilyon dolar ile ikinci ve Japonya 4,9 trilyon dolar ile üçüncü oldu.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.