IMF raporu Türk ekonomisinde büyümeyi yüzde 3 öngörüyor

IMF raporu Türk ekonomisinde büyümeyi yüzde 3 öngörüyor

Uluslararası Para Fonu (IMF)  Avrupa Birliği’nde (AB) hala devam eden ekonomik krizin 2012 yılı sonunda Türk ekonpmisindeki büyümeye olumsuz yansıyacağı görüşünde. IMF hazırladığı rapor ile yıl sonunda Türkiye’nin yüzde 3 büyüyeceğini öngörüyor.

IMF ile Türk yetkililerin 4. Madde görüşmeleri kapsamında yaptığı Türkiye ziyaretinin ardından para fonu tarafından rapor hazırlandı. Değerlendirme raporunda iki yıldır  devam eden hızlı büyümenin ardından bu sene Türk ekonomisinde bir yavaşlama yaşanacağı belirtildi. Büyümedeki yavaşlamanın ekonomideki dengesizlikleri giderebilmek adına Türkiye’ye olumlu katkıda bulunabileceği raporda ifade edildi.  Türkiye’nin ihracatının yarıya yakınını yaptığı AB’de ekonomik krizin hala atlatılamamasının Türk ekonomisindeki yavaşlamanın başlıca nedeni olarak raporda zikredildi.

IMF heyetinin raporunda, makroekonomik politikaların ekonominin yumuşak inişine yardımcı olduğu görüşüne de yer verildi. Ancak raporda bu konuda bir uyarı da yer aldı ve Türk yetkililerden, dış ticaret açığındaki azalmanın ve enflasyondaki düşüş eğiliminin tersine dönmeye başlaması halinde, mali politikalarda gerekli uyarlamaları yapmaya hazırlıklı olmaları istendi.

Raporda orta vadede dalgalanmaların azaltılması için daha iyi bir makroekonomik eşgüdüme ihtiyaç bulunuyor görüşü de savunuldu.

Değerlendirme notunda, yetkililerin tasarruf oranını yükseltme çabası da övüldü ve “yetkililer dış finansmana olan bağımlılığı azaltmak ve ekonomiyi yeniden sürdürülebilir büyüme sürecine getirmek üzere, tasarrufların artırılmasını temel öncelik olarak belirledi,” görüşüne yer verildi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.