IMF Başkanı: AI gelişmiş ekonomilerde işlerin yüzde 60’ını etkileyecek

IMF Başkanı: AI gelişmiş ekonomilerde işlerin yüzde 60’ını etkileyecek

IMF Başkanı KristalinaIMF Başkanı Kristalina Georgieva’ya göre dünya genelinde işlerin yüzde 40’ı yükselen Yapay Zeka’dan etkilenecek. Georgieva, yapay zekanın insanlığa zarar değil fayda getirmesi için adımlar atmanın tam zamanı olduğunu söyledi.

IMF Başkanı Kristalina Georgieva İsviçre Davos’taki Dünya Ekonomik Forumu için yola çıkmadan önce Pazar günü Washington’da konuştu. Yapay zekanın gelişmiş ekonomilerde işlerin yüzde 60’ını etkileyeceğini söyleyen Georgieva artabilecek eşitsizliklere ve olası iş kayıplarına dikkat çekti. AFP’ye verdiği röportajda IMF lideri, “İşiniz tamamen ortadan kalkabilir, ya da yapay zeka işinizi geliştirebilir, böylece gerçekten daha üretken olursunuz ve gelir seviyeniz yükselebilir.” dedi.

IMF Başkanına göre yapay zekanın işler üzerinde etkisinin düşük gelirli ülkelerde yüzde 26 civarında olması beklenirken özellikle gelişmiş ekonomilerde bu oran yüzde 60 olabilir. IMF tarafından yayınlanan raporda da dünya üzerindeki işlerin yarısının yapay zekanın gelişiminden negatif etkileneceği, diğer yarısının ise bu yeni teknolojiden fayda sağlayabileceğine dikkat çekiliyordu.

Yapay zekanın insanların işlerini yapmaya başlaması durumunda işgücü talebinin azalacağı, maaşların düşeceği ve işsizliğin artabileceği belirtilirken yapay zeka teknolojisinin özellikle yaşlıları kötü etkileyebileceği düşünülüyor.

IMF Başkanı yapay zekanın insanlığa faydalarını artırmak ve zararlarını en aza indirmek için gerekli politikaların düzenlenmeye başlanması için zamanın geldiğini savunurken “Onu kucaklayın, geliyor. Yapay zeka, evet, biraz korkutucu. Ama aynı zamanda herkes için muazzam bir fırsat”. dedi.

Yapay zekanın ekonomi ve iş hayatı üzerindeki etkisinin Davos’taki Dünya Ekonomik Forumu’nda görüşülecek konuların üst sıralarında yer alması bekleniyor.