Obama, Demokratlar’dan İran anlaşması için yeterli desteği aldı görünüyor

Obama, Demokratlar’dan İran anlaşması için yeterli desteği aldı görünüyor

Demokrat Parti’nin Temsilciler Meclisi’ndeki lideri olan Nancy Pelosi, Başkan Barack Obama hükümetinin İran ile vardığı anlaşmaya destekleyeceği mesajını verdi.

Demokrat Parti’nin Kongre’de İran anlaşmasını desteklemesi durumunda Cumhuriyetçi Parti ile Yahudi lobisinin çabaları boşa çıkacak ve Başkan Barack Obama hükümetinin arzu ettiği neticeyi almasına yol açacak. İran anlaşmasının iptali için ancak Kongre’nin iki kanadında da üçte iki çoğunluğu elde edilmesi gerekiyor.

Meclis’de Azınlık Lideri olan Pelosi, İran ile yapılan anlaşmayı “yeterince iyi” diye değerlendirdi.

Pelosi’nin İran ile uluslararası toplumun (P5+1, BM Güvenlik Konseyi daimi üyeleri ve Almanya) yapmış olduğu anlaşmaya Kongre’nin onay verip vermeyeceği bir süredir tartışma konusuydu. Cumhuriyetçilerin genele yakını ile İsrail lobisinin karşı çıktığı anlaşmaya Obama hükümeti Kongre’den destek almaya çalışıyordu.

Kongre’de anlaşma iptal edilemez ise yürürlüğe girecek.

Demokratlar içinde bazı milletvekilli ile senatörün eleştirilerine rağmen bugüne kadar hiçbir Demokrat seçilmiş anlaşmaya karşı olduğunu resmen açıklamış değil. Pelosi’nin destek açıklamasının ardından Demokratlarda verilebilecek İran firesinin minimuma ineceği düşünülüyor.

Pelosi yaptığı açıklamada, Cumhuriyetçilerin genelde anlaşmayı onaylamama eğiliminde olduğunu belirterek, kendisi için İran ile varılan sözleşmenin “yeterince iyi ve güven verici” olduğu söyledi.

Başkan Obama, Kongre’nin sözleşmeyi onaylamaması durumunda bunu veto edeceğini daha önce açık bir dille gündeme getirmişti. Obama, anlaşmanın mükemmel olmadığını ancak mevcut şartlarda yapılabileceğinin en iyisi olduğunu savunmuştu.

Obama son iki haftadır Beyaz Saray’da Kongre üyeleri ile toplantılar yapmış ve muhataplarını ikna etmeye çalışmıştı.

Pelosi gazetecilere yaptığı açıklamada, son haftalarda daha fazla Demokrat milletvekilinin anlaşmayı onaylama yolunda irade gösterecekleri konusunda kendisine söz verdiklerini söyledi.

14 Temmuz’da Viyana’da ABD dahil Çin, Rusya, Fransa, İngiltere ve Almanya’nın İran’la yaptığı nükleer anlaşmaya Amerika’daki Yahudi lobisi şiddetle karşı çıkıyor.

DEMOKRATLAR ÜZERİNDE  YAHUDİ LOBİSİ BASKI YAPIYOR

İran’ın nükleer çalışmasına ilişkin varılan anlaşmaya Demokrat Parti içinden karşı çıktığını resmen kamuoyuna duyuran henüz olmadı. Ancak Kongre’de anlaşmayı eleştiren ve kendilerini “kararsızlar” olarak ifade eden Demokrat milletvekili sayısı 44. Aynı şekilde 13 Demokrat senatörün de ismi biliniyor.

Senato, bu Cuma yaz tatiline çıkacak. Kongre’nin iki kanadı da 8 Eylül’de iş başı yapacak ve 17 Eylül tarihinde de İran anlaşması ile ilgili nihai kararlarını onay veya ret şeklinde verecek.

Demokrat Parti içinde anlaşmanın onaylanmaması için yoğun lobi çalışması yapan Yahudi kökenli seçilmişlerin baskısı söz konusu. Bu isimlerin başında da New York Senatörü Chuck Schumer geliyor. Parti’nin ağır toplarından olan Schumer’in İran anlaşmasının iptali yolunda çalıştığı dile getirilirken Senatör kendisini “henüz karar vermedim” şeklinde savunuyor.

Aynı şekilde Demokrat Parti içindeki Yahudi kökenli Kongre üyeleri de anlaşma ile ilgili karasız oldukları yolunda beyan dile getirdi. Yahudi Demokrat Milletvekili ve Dış İlişkiler Komitesi üyesi Eliot Engel de bu isimler arasında. Engel, Reuters haber ajansına verdiği demecinde, “Demokrat Parti içinde Başkan’ın (Obama) desteklenmesi için yoğun baskı var” diyerek tepkisini dile getirdiği görüldü.

Engel geçen hafta Çarşamba İsrail’in ABD Büyükelçisi Ron Dermer ise Perşembe günü Başkan Obama ile Beyaz Saray’da İran anlaşması için biraraya gelmişti.

İsrail, İran anlaşmasının Tahran’ı nükleer silah elde etme politikasından vazgeçirmeye yeterli olmamakla karşı çıkıyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.