Haziran ayı araba satışları ekonominin yüzünü güldürdü

Haziran ayı araba satışları ekonominin yüzünü güldürdü

Haziran ayı araba satışları otomobil üreticilerin yüzünü güldürürken, Amerikan ekonomisine de moral oldu. Geçtiğimiz ay Amerika’da araba üreticileri bir milyon 300 bin otomobil ve kamyonet satarken geçen yılın aynı dönemine oranla ortalama yüzde 22’lik artış elde edildi.

Geçen yılın aynı dönemine oranla satışlarını en fazla arttıran araba üreticisi Toyata oldu. Şirket tarafından yapılan açıklamaya göre geçen yılın aynı dönemine oranla bu sene yüzde 60.3’lük bir artış elde edildi.

Bir diğer Japon araba üreticisi Honda’da yine en fazla araç satış yüzdesine ulaşan ikinci marka oldu. Honda geçen yılın Haizran ayına nisbeten bu sene yüzde 48.8’lik artış elde etti. Geçen yıl Japon marka arabaların satışlarının düşmesine Japonya da mart ayında yaşanan deprem ve ardından oluşan tsunami neden olmuştu.

Bir başka Japon araba üreticisi de geçen ay yüzü gülen firmalar arasında yer aldı. Nissan, geçen yılın aynı dönemine oranla Haziran ayında satışlarını yüzde 28.2 oranında arttırmayı başardı.

Yine geçen ay en fazla satılan model olarak ilk sıra da Toyata Camry ile Honda Accord geldi.

BİR YILDA ABD’DE 14.1 MİLYON ARABA SATILDI

Bir yıllık dönem göz önüne alındığında toplam araç satış toplamı 14 milyon 100 bin rakamına ulaştı. Bu yılın ilk altı ayında satılan araç sayısı ise 7 milyon 300 bin olarak açıklandı. Geçen yılın ilk altı aylık dönemine oran ile bu sene yüzde 14.8 oranında artış elde edildi.

Amerikan araba üreticileri arasında yüzde olarak satışını en fazla arttıran Chrysler oldu. Son 5 yılın en iyi satışını yapan Chrysler geçen yılın aynı dönemine oranla bu sene yüzde 20.3’lük artış elde etti.

Amerika’nın en büyük araba üreticisi olan General Motors (GM) geçtiğimiz ay satışlarında geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 15.5’lik artış elde ettiğini duyurdu. GM, geçen ay 248 bin 750 araba sattıklarını ve bunun da son dört yılın en iyi rakamı olduğunu bildirdi.

Amerikan araba üreticileri içinde geçen ay en az satışını arttıran Ford oldu. Geçen yılın aynı dönemine oranla Ford yüzde 7.1’lik artış elde etti.

Haziran da satış rakamını arttıran markalar arasında Volkswagen de dikkat çekti. Uzun dönemdir ciddi piyasa kaybı yaşayan Alman markası Volkswagen, en iyi araba seçildiği 1973 yılından bu zamana kadar olan dönemde en yüksek aylık satış rakamına ulaştı. Volkswagen Haziran ayında satışlarını yüzde 32.1 oranında yükseltti.

Geçtiğimiz ay araba satış rakamlarının artmasına uzmanlar benzin fiyatlarının düşmesi ve bankaların verdiği kredinin uygun şartlarda olmasına bağlıyor. Araç satışlarında özellikle az yakıt tüketen arabaların tercih edildiği görüldü.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.