Göçmenler de artık Avrupa’dan kaçıyor

Göçmenler de artık Avrupa’dan kaçıyor

BÜYÜK UMUTLARLA GELMİŞLERDİ AMA…

Avrupa’ya ‘kapak atıp’ yeni bir hayat kurma hayaliyle ölüm yollarından geçenler, şimdilerde pişman halde ülkelerine dönmek istiyor. Ancak çoğunun dönüş için bile parası yok. Binlerce kilometre aşarak geldikleri Avrupa’da göçmenleri büyük hayal kırıklıkları bekliyor.

İnsan kaçakçılarına büyük paralar vererek Avrupa’ya giden binlerce göçmen, şimdi memleketine dönebilmek için Uluslararası Göçmen Örgütü’nün vereceği bilet parasına muhtaç. Binlerce kilometre aşarak geldikleri Avrupa’da göçmenleri büyük hayal kırıklıkları bekliyor. Yunanistan’a ulaşmak için kaçakçılara önemli miktarda para ödeyen göçmenler, ekonomik ve sosyal krizin pençesindeki ülkede, ne barınabiliyor ne de iş bulabiliyor. Avrupa’ya ‘kapak atıp’ yeni bir hayat kurma hayaliyle ölüm yollarından geçenler, şimdilerde pişman halde ülkelerine dönmek istiyor.

UMUTLAR YİTİRİLMİŞ

Ancak çoğunun dönüş için bile parası yok. Bazı göçmenler Atina’da birkaç ay daha kalarak şansını sürdürmek için izin belgesi kuyruğunda. Bazıları ise artık umutlarını yitirmiş ve 180 ülkede göçmenlerin dönmesine yardım eden Uluslararası Göç Örgütü’nün (IOM) vereceği bilet parası için sıra bekliyor. Yunanistan’da son 3-4 senedir yaşanan ekonomik kriz ve ırkçı Altın Şafak örgütünün göçmenlere yönelik düşmanca tavrı mülteciler için hayatı daha da çekilmez hale getirmiş. 2009’dan beri 18 bin 183 göçmen kendi isteğiyle ülkesine dönme başvurusu yapmış. Güvenlik soruşturmaları sonuçlanan ve ülkelerinin kabul ettiği 12 bin mülteci memleketlerine dönmüş.

DÖNENLER ARTIYOR

Birleşmiş Milletler ile ortak bir program yürüten ve 180 ülkede aktif olan Uluslararası Göç Örgütü (IOM), göçmenlerin ülkelerine dönmelerine yardım ediyor. Kurumun finansmanının yüzde 75’ini Avrupa Birliği, yüzde 25’ini de bulunduğu ülke sağlıyor. Özellikle ekonomik krizin baş gösterdiği 2010’dan itibaren merkeze başvuran göçmen sayısında büyük artış var. 2009’da merkeze başvurarak ülkesine dönen göçmen sayısı 1.097 iken bu sayı 2010’da 3 bin 276’ya çıkmış. Bu yılın ilk üç ayında ise 1.057 göçmen ülkesine dönmek için başvuruda bulunmuş.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.