FED’in faiz artırımı beklentisi sürüyor

FED’in faiz artırımı beklentisi sürüyor

Ekonomistler, uluslararası görünüme ilişkin belirsizliği artıran Çin’in sürpriz devalüasyonuna rağmen, Amerikan Merkez Bankası’nın (FED) Eylül ayında faiz artırımına gideceğine ilişkin projeksiyonlarını koruyor.

Bloomberg’in 7 – 12 Ağustos döneminde düzenlediği ankete katılan ekonomistlerin yüzde 77’si, temel politika faizinin eylül ayındaki toplantıda, 2006’dan bu yana ilk kez artırılacağı beklentisine sahip. Bu oran Temmuz ayındaki ankette yüzde 76 seviyesindeydi. Tüm katılımcılara, yuan haberlerinin ardından tahminlerini revize etme fırsatı verildi.

Ankete katılanların yüzde 11’i Aralık ayında faiz artırımına gidileceği öngörüsünde bulunurken, yüzde 8’lik bir kısım, toplantı sonrası basın toplantısının yapılmayacağı Ekim ayında bir artırım bekliyor.

Aralarında Atlanta FED Başkanı Dennis Lockhart ve St. Louis Fed Başkanı James Bullard’ın da bulunduğu bazı FED yetkilileri son dönemde yaptıkları açıklamalarda ekonominin toparlanma gücüne olan güvenlerini ifade ettiler. New York Fed Başkanı William C. Dudley ise, Çarşamba günü yaptığı açıklamada, “yakın gelecekte” bir faiz artırımı için umutlu olduğunu belirtti.

ABD’de iş gücü piyasası, Temmuz ayında tarım dışı istihdamın 215,000 ile yılbaşından bu yana aylık ortalama artış olan 211,000’in üzerinde artması ile birlikte iyileşmesini devam ettirdi. Ancak ücretler ve verimlilik bu tablonun gerisinde kalırken, Çin’deki yavaşlama uluslararası görünümün kötüleşmesine neden oldu.

Charlotte, North Carolina’da Wells Fargo Securities LLC ekonomisti Sam Bullard, “Halen oldukça temkinliyiz, ancak büyümenin Eylül ayındaki toplantıda, Fed’in kısa vadeli faizi normalleştirmeye başlamasına yetecek denli güçlü olmasını bekliyoruz,” dedi ve “Bunun kılpayı olacağını itiraf etmeliyim” şeklinde görüş bildirdi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.