Fransızların yarıya yakını Hz. Muhammed karikatürüne karşı

Fransızların yarıya yakını Hz. Muhammed karikatürüne karşı

Charlie Hebdo dergisinin 7 Ocak’taki terör saldırısının ardından Hz. Muhammed (sas) karikatürü yayımlaması Müslüman ülkelerde tepkiye yol açarken dün yayımlanan bir anket, Fransızların yüzde 42’sinin de bu karikatürlere karşı olduğunu gösterdi. Halkın yaklaşık yarısı tepkilerin dikkate alınmasını istiyor.

Fransızların yarısına yakını Müslümanları rencide eden Hz. Muhammed karikatürlerinin yayımlanmasına karşı çıkıyor. Dün IFOP araştırma enstitüsünün Journal du Dimanche gazetesinde yayımlanan anketine göre, Fransızların yüzde 42’si Müslümanların tepkisinin dikkate alınması ve Hz. Muhammed’i tasvir eden karikatürlerin yayınlanmasına karşı olduğunu belirtiyor. Fransızların yüzde 57’si ise Müslümanların tepkilerinin dikkate alınmaması gerektiği ve bu tür karikatürlerin yayımlanabilmesi gerektiğini savunuyor. Siyasi görüş olarak Charlie Hebdo’nun yakın olduğu aşırı sol seçmenin yüzde 72’si söz konusu karikatürleri desteklerken, eski cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin liderliğindeki sağ muhalefet Halk Hareketi Birliği (UMP) seçmenlerinin yüzde 51’i Müslümanları rencide eden karikatürlere karşı. Yine ankete göre Fransızların yüzde 50’si internet ve sosyal medyada ifade özgürlüğünün sınırlandırılması gerektiğini savunuyor. Fransızların yarısı, teröre övgü ve teşvik içeren sosyal medya paylaşımlarının cezalandırılmasını istiyor.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Nijer başta olmak üzere bazı Müslüman ülkelerdeki şiddet olaylarının yaşandığı protestolar üzerine Charlie Hebdo’nun son sayısını ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirdiğini söylemişti. Fransız yasaları bir dinin mensuplarını hedef alan tahrik edici ve ayrımcı görüşleri yasaklarken, dinin kaidelerini ve inançları hedef alan yayınları ifade özgürlüğü kapsamında değerlendiriyor.

IFOP anketine göre Fransızların büyük çoğunluğu ise terörle mücadelede sert önlemler alınmasını savunuyor. Fransızların yüzde 69’u, IŞİD’in büyük hakimiyet alanı kurduğu Suriye ve Irak gibi ülkelere giden Fransız vatandaşlarının ülkeye dönüşlerinin yasaklanmasını savunuyor. Ankete katılanların yüzde 81’i ise terör suçlarından mahkum edilmiş çifte vatandaşlık sahibi göçmenlerin Fransız vatandaşlığından atılmasını savunuyor. Fransızların yüzde 57’si ise Orta-doğu’da askeri operasyonlara karşı.

İMAMLAR CENAZE NAMAZI KILDIRMADI

Charlie Hebdo dergisine baskın düzenleyerek 12 kişiyi öldüren Kouachi kardeşlerin  Cezayir’deki akrabaları cenazeyi sahiplenmeyi reddederken, Cezayir hükümeti de iki kardeşin kendi topraklarında gömülmesi yönündeki resmi talebi reddetti. Said Kouachi, resmi adresinin bulunduğu Reims şehrinde gece yarısı gömüldü. Kardeşi Cherif Kouachi, eşinin talebi üzerine Paris yakınlarındaki Gennevilliers şehrinde gömüldü. Cenazeye iki saldırganın hiçbir yakını katılmazken, hiçbir imamın cenaze namazı kıldırmayı kabul etmediği iddia edildi. İki saldırganın nereye gömüldüğü güvenlik gerekçesiyle gizlendi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.