Düşük petrol fiyatı en fazla 5 ülkeyi olumsuz etkiledi

Düşük petrol fiyatı en fazla 5 ülkeyi olumsuz etkiledi

Küresel ekonominin yavaşlaması ve talebin azalması nedeniyle düşen petrol fiyatları birçok ülkenin bütçe açığını arttırdı.

Piyasada petrol fiyatlarının belirlenmesinde büyük rol oynayan Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC) üretimi artırmaya devam edeceklerini açıklaması, fiyatların daha da aşağı seviyelere düşebileceğini gösteriyor. Çin borsasında yaşanan çalkantıların etkisiyle, petrol 33,50 dolarla 12 yılın en düşük seviyesine geriledi.

Gelirlerinin büyük bir kısmını petrolden sağlayan Irak, Venezuela, Suudi Arabistan, Rusya gibi ülkeler düşük petrol fiyatlardan dolayı zor zamanlar geçiriyor.

Dünyanın en çok petrol üreten ülkelerinden Venezuela, petrol fiyatlarının düşmesinden büyük zarar gördü. Devlet petrolden sağladığı gelirlerle, emeklilik maaşlarını, sağlık harcamalarına ve insanların sosyal haklarını karşılamak için kullanıyor. Ancak, petrol fiyatlarının düşmesinden sonra enflasyon yüzde 150 artış göstererek ekonomin büyük zarar görmesine neden oldu.

Hatta enflasyonun yüzde 200’e çıkma ihtimalinin de olduğu belirtiliyor. Hükümet, birçok borcunu ödeyemez hale geldi. Uzmanlar, ekonomide yaşanan çöküntü nedeniyle iktidarın 17 yıl aradan sonra ilk defa muhalefetin eline geçtiğine dikkat çekiyor.

Gelirlerinin yüzde 75’ini petrolden sağlayan bir başka ülke Suudi Arabistan da düşük petrol fiyatlarından olumsuz etkilendi. Devlet verilerine göre bütçe 2015’te 100 milyar dolar açık verdi.

Afrika’nın en büyük petrol üreticisi Nijerya’da da durum kötü. Gelirlerini yüzde 75’ini, ihracatının ise yüzde 90’ını petrolden sağlayan Nijerya’da ekonomik gidişat iyiye gitmiyor. Gelirlerin azalmasından dolayı devletin borçlarını ödeyemediği belirtildi. Bazı devlet gelirlerinin maaşlarını alamadığı ifade edildi. Ülkede sık sık elektirik kesintilerinin meydana geliyor.

Devlet gelirlerinin yarısını petrol ve doğal gaz ihracatından sağlayan bir başka ülke Rusya’da petrol fiyatları ekonomiyi ciddi manada olumsuz etkiledi. Rusya varil petrolü 50 dolardan satışa çıkarırken dünya genelinde bu fiyat 37 dolar. Düşük petrol fiyatlarının yanında, Batı ülkelerinin Rusya üzerinde devam eden yaptırımları da ekonomiye büyük zarar vermeye devam ediyor. Uluslararası Para Fonu (IMF) tahminlerine göre Rusya ekonomisi 2015’te yüzde 3,8 oranında küçüldü. 2016’da yüzde 0,6 oranında küçülmeye devam edecek.

IŞİD karşısında büyük mücadele veren Irak’ta düşük petrol fiyatlarından etkilenen bir başka ülke. Irak, petrol üretimini arttırsa da, fiyatların düşük olmasından dolayı günde 4,1 milyondan fazla petrol üretmesine rağmen istediği gelirleri elde edemiyor. Geçtiğimiz yıl Irak hükümeti, petrolden günlük 300 milyon dolar petrol üretirken, şuan ise bu gelirler 240 milyon dolara düştü.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.