Mehmet Şimşek’ten Merkez Bankası açıklaması

Mehmet Şimşek’ten Merkez Bankası açıklaması

AB ile 17. fasıl olan Ekonomik ve Parasal Politikalar faslının müzakerelere açılmasının ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türkiye’nin AB’ye tam üyelik sürecinin hâlâ canlı olduğunu ve tam üyelik için ne gerekiyorsa yapacaklarını vurguladı.

Şimşek, “Hükümetim Merkez Bankası’nın bağımsızlığını güçlendirmeye tam anlamıyla kararlıdır. Bununla ilgili hiçbir soru işareti kesinlikle yoktur” dedi. Mehmet Şimşek, AB’nin öngördüğü makroekonomik kriterleri yerine getirdiklerini ve bu verileri daha da iyi hale getirmeye kararlı olduklarını söyledi.

AB Bakanı Volkan Bozkır, neredeyse iki yıl aradan sonra bir faslın daha müzakerelere açılmasının önemli bir dönüm noktası teşkil ettiğini belirtti. Bozkır, 29 Kasım’da gerçekleştirilen AB-Türkiye Zirvesi’nde ilişkilere yeniden hareket kazandırılması yönünde alınan kararın ilk somut adımının da 17. faslın müzakereye açılması olduğunu ifade etti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da iki yıl sonra yeni bir faslın müzkaereye açılmasının sembolik bir anlam da taşıdığına dikkat çekti. Çavuşoğlu, Türkiye’nin AB’ye katılım müzakerelerine bloke eden sanal engellerin ortadan kaldırılması çağrısında bulundu. Bakan Çavuşoğlu, reform sürecini de dahan büyük bir kararlılıkla sürdüreceklerini vaat etti.

AB Komisyonu’nun Komşuluk Politikaları ve Genişleme Müzakerelerinden sorumlu üyesi Johannes Hahn da Türkiye’nin kamu borcunun gayri safi milli hasılanın yüzde 70’ten yüzde 30’a indiren Türkiye’nin bazı AB üyelerinin hayal bile edemeyeceği performans yakaldığını ifade etti. Hahn, bununla birlikte Merkez Bankası’nın bağımsızlığının güçlendirilmesi adına reforma ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Hahn bu şekilde Türkiye’nin yatırım yapılabilecek bir güvenilirliğe ulaşabileceğini dile getirdi.

Johannes Hahn, AB ile müzakere sürecinde hukukun üstünlüğü ve temel haklar konusunun önemine dikkat çekti. Hahn, Türkiye’deki yeni hükümetin özellikle yargı bağımsızlığı ile ifade ve basın özgürlüğü konusunda reformlar yapacağını ümit ettiğini, bu takdirde müzakerelerde ilerleme kaydedilebileceğini belirtti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.