Dünya Bankası verileri Trump’ı yalanlıyor

Dünya Bankası verileri Trump’ı yalanlıyor

Cumhuriyetçi Parti’nin muhtemel başkan adayı Donald Trump’ın önceki gün ABD’nin dünyada en fazla vergi ödeyen ülkesi olduğu sözlerini Dünya Bankası verileri yalanlıyor.

Trump, Çarşamba günü Demokrat Parti’nin 8 Kasım’daki başkanlık seçimlerinde muhtemel başkan adayı Hillary Clinton’ın eleştirilerine verdiği cevapta, ‘‘Halkımız dünyada en fazla vergi veren halk’’ sözünün doğrulukla uzaktan yakından ilgisi yok.  

Gerçi Trump, benzer sözleri geçen Şubat, Mayıs ve Ağustos aylarında da dile getirmişti. Dünya Bankası’nın verileri göz önüne alındığında Amerikan halkı ödediği vergi oranı üç kategoride de gelişmiş 33 ülke içinde 17., 19. ve 31. sırda yer aldığı görülüyor.

Dünyada gelişmiş ülkeler arsında Gayri Safi Milli Hasıla (GSMH) içinde vergi gelirinin oranı en fazla Danimarka’da görülüyor. Bu ülkenin GSMH’inde vergi oranı yüzde 50.9. Danimarka’yı sırasıyla Fransa yüzde 45.2, Belçika ise yüzde 44.7 oranıyla takip ediyor. Amerikanın GSMH’inde vergi oranı yüzde 26 ve gelişmiş ülkeler içinde 31. sırada yer alıyor.  Bu kategoride OECD ülkelerinin ortalaması yüzde 34.2.

GSMH’de tüzel kişilerin ödediği vergi oranı en fazla yüzde 7.1 oranı ile Norveç’te. Norveç’i Yeni Zelanda yüzde 4.4, Lüksemburg ise yüzde 4.3 ile takip ediyor. ABD’nin bu kategoride ise yüzde 2.6 ile 17. sırada yer aldığı görülüyor. Bu kategoride OECD ülkelerinin ortalaması yüzde 2.9.

Yine Dünya Bankası’nın verilerine göre devletlerin kişi başına vergi geliri sıralamasında 49 bin 911 dolar ile Lüksemburg ilk sırada yer alıyor. Norveç 38 bin 16 dolarla ikinci ve Danimarka 31 bin 54 dolar ile üçüncü sırada yer alıyor.

ABD devletinin kişi başına halkından aldığı vergi tutarı ise 14 bin 204 dolar. Bu da ABD’yi gelişmiş ülkeler içinde 19. sırada yer almasını sağlıyor. OECD ülkelerinin bu kategoride ortalaması ise 14 bin 923 dolar.  

Dünya Bankası kayıtlarına göre ABD devletinin emlak ve ticaret gelirinden aldığı vergi oranı bakımından 189 ülke içinde 64. sırada olduğu görülüyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.