Dolar 2,96’yı aştı

Dolar 2,96’yı aştı

Çin ve ABD’de imalat sanayii verilerinin beklentilerden daha kötü gelmesi ve Suudi Arabistan-İran gerginliğinin etkisiyle dünya borsaları tepetaklak olurken, Borsa İstanbul da düşüş yaşadı.

Dolar da dün yüzde 2’ye yakın değer kazanarak 2,96 lirayı aştı. İhracat ve enflasyon verisinin kötü gelmesi de TL ve Borsa İstanbul’u olumsuz etkiledi.

Suudi Arabistan ve İran arasında artan gerginlik ve Çin verisi gelişmekte olan piyasaların yeni yıla olumsuz başlamasına neden olurken, beklentilerin üzerinde artan enflasyon verisinin de etkisiyle dolar/TL 16 Aralık’tan bu yana en yüksek olan 2,9650’yi aştı.

TL’nin yılın ilk işlem gününde dolar karşısındaki değer kaybı yüzde 1,7 olurken, yüzde 2’ye yakın değer kaybeden Brezilya Reali ardından TL gelişmekte olan ülkeler arasında en çok değer kaybeden para birimi oldu. Enflasyon, TL’nin değer kaybı ve gıda fiyatlarındaki yüksek seyir nedeniyle 2015 yılını piyasa ve Merkez Bankası’nın (TCMB) beklentilerinin üzerinde yüzde 8,81 seviyesinde tamamlarken, son zamların ardından 2016 yılı enflasyon beklentileri yukarı revize ediliyor.

Merkez Bankası art arda beş yıldır enflasyon hedefini tutturamazken, analistler, enflasyondaki gidişatın TCMB’nin kredibilitesini olumsuz etkilediğine, daha sıkı para politikası izlemesi konusunda da TCMB üzerindeki baskıyı artırdığına dikkat çekiyor. Reuters’a konuşan bir bankacı, “Hem global bazda hem de lokal olarak piyasada hava oldukça kötü. Diğer gelişmekte olan ülke para birimlerindeki olumsuz performansı görünce TL’deki hareket normal, üstelik enflasyon verisi de oldukça kötü geldi. Global tarafta ise dolar güçlülüğü söz konusu.” dedi. Başka bir bankacı da dolar/TL’de önce 2,9750, sonrasında ise 3 seviyesinin izlendiğini söyledi.

Cuma günü saat 16.56 itibarıyla 2,91, dün sabah saat 09.06’da 2,9389 seviyesinde olan dolar/TL saat 17.27 itibarıyla 2,9661 seviyesine çıktı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.