Cumhuriyetçiler son sözü söyledi, gözler Obama’da

Cumhuriyetçiler son sözü söyledi, gözler Obama’da

Günlerdir ABD’yi meşgul eden Fiscal Cliff (mali uçurum) konusunu görüşmek için bir araya gelen Cumhuriyetçiler, Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner’in B planını kabul etmedi.

Şimdi gözler Başkan Barack Obama’ya çevrildi. Cumhuriyetçilerin aldığı bu son karar ile siyasilerin ‘mali uçurum’ konusunda başarılı olma ihtimalinin azaldığı şeklinde yorumlandı. Boehner’ın ‘B planına’ göre 1 milyon dolardan fazla kazanan üst gelir grubundan alınan vergilerin artırılması öngörülüyordu.

B planına bile sıcak bakmayan Başkan Obama’nın bundan sonraki süreçte işi daha zor. Görüşme sonrası açıklama yapan Başkan Boehner B planını, Meclis’te görüşmek için partisinden yeterli desteği göremediğinden şikayetçi oldu. Boehner, “Ben üstüme düşeni yaptım. Bundan sonra sorumluluk Senato Çoğunluk Lideri Harry Reid ile Obama’nın.” dedi.

Cumhuriyetçi senatörlerden Steven LaTourette ise “Bu gece ülke ekonomisi için kötü bir geceydi.” şeklinde hayal kırıklığını dile getirdi.

Mecliste görüşülen ve harcama kesintilerini içeren bir başka madde ise 209 oya karşın 215 oyla kabul edildi. Meclisten kabul edilen maddeye göre yeni yılda işçi ikramiyeleri ve yemek yardımlarından 314,5 milyar dolar kesinti yapılacak.

Obama son olarak vergilerin 400 bin dolar üzerinde geliri olanlar için artırılması, 250 bin dolar üzerinde geliri olanlar içinse sermaye kazançlarının yüzde 15’ten 20’ye çıkarılmasını teklif etmişti. Cumhuriyetçiler ise zengin Amerikalıların daha fazla vergi ödemesini ise reddediyor.

Yeni yasanın çıkartılmaması halinde 2013 yılında vergi oranları otomatik olarak artacak. Orta gelirli bir aile ortalama 2 bin dolar, düşük gelirli bir aile ise 350 dolardan fazla ekstra vergi ödemek zorunda kalacak. Kamu harcamalarında ise toplamda 800 milyar dolara yakın kesintiye gidilecek.

Uzmanlar, siyasilerin anlaşamaması halinde ABD ekonomisinin resesyona girebileceğini ve yatırımcılar için de kaygı verici bir ortam olacağı uyarısında bulunuyor.

Yıl sonuna kadar herhangi bir çözüm bulunmazsa, önümüzdeki yıl doldurulacak olan vergi beyannameleri içinde karışık bir dönem olacak. Vergi iadesi başvuruları yapacak milyonlarca vatandaş ise tam bir kaos yaşacak. Devlet Gelirler Dairesi (IRS) yeni yılda milyonlarca insanın vergi iadesini doldurma konusunda sorun yaşacağı uyarısında bulundu.

Son olarak Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, mali uçurum konusunda siyasilerin anlaşamaması halinde ABD’nin AAA olan kredi notunun düşürülebileceği uyarsında bulunmuştu.

Kongre, yarın itibariyle Noel tatiline gireceği için bundan sonraki görüşmeler 27 Aralık’a kaldı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.