Çin, önceliği reforma değil büyümeye verecek

Çin, önceliği reforma değil büyümeye verecek

Dünyanın ikinci büyük ekonomisi Çin’de Komünist Parti’nin önde gelen üyeleri, ekonominin ivme kaybetmesine rağmen yeni beş yıllık planında büyüme hedefini yüzde 7’ye yakın düzeyde belirleyerek, ekonomik büyümenin reformlardan daha öncelikli olduğunun sinyalini vermeyi planlıyor.

Çin Komünist Partisi’nin merkez komitesi, ülkenin 2016-2020 yılları arasındaki ekonomik ve sosyal kalkınma programının temellerini oluşturacak 13. beş yıllık planı 26-29 Ekim tarihindeki toplantıda görüşecek. Ekonomide tüketimin payını artırarak daha sürdürülebilir bir büyüme yakalamaya çalışan Çin hükümeti, yeni koşulların sebebiyle ekonominin artık daha yavaş büyüyeceğini belirtmişti.

Buna rağmen resmi veriler hükümetin büyüme hedefini tutturduğunu ve genellikle de aştığını gösteriyor.

Çin hükümetinin araştırma kuruluşunda görevli bir ekonomist, “Büyümede yüzde 7 olan hedefe ulaşmak için politikalar vasıtasıyla ekonomiye destek vermemiz gerekecek. Ekonomi reformlarının başına finansta liberalleşmeyi koyamayız” dedi. Çin, hükümetin daha önce açıkladığı gayrı safi yurtiçi hasılayı (GSYH) 2010’dan 2020’ye kadar iki katına çıkarma hedefini tutturmak için yılda ortalama yüzde 7 civarında büyümeyi sağlamak zorunda. Ancak politika yapıcılar borsadaki sert düşüşün yanı sıra yuandaki ılımlı devalüasyonun piyasalarda oluşturduğu beklenmedik derecede güçlü dalgalanma sebebiyle büyümede meydana gelebilecek ani bir yavaşlamanın tüm ülkeyi etkileyebilecek tehlike oluşturabileceğini düşünüyorlar. Singapur’da görevli Commerzbank kıdemli ekonomisti Zhou Hao, “Büyümenin reform gündemine ağır bastığı görülüyor. Bu durum kısa vadede piyasaya istikrar kazandırabilir, ancak orta vadede istikrar bozucu faktörleri artırır.” dedi.

Yeni beş yıllık planda hükümetin altyapı yatırımlarını artırması muhtemel görünüyor. Yeni İpek Yolu adlı bölgesel entegrasyonu artırmayı amaçlayan proje ekonomiyi destekleme yöntemi olan altyapı yatırımları için gereken zemini oluşturuyor. Orta Asya’da kara ve demiryolu yatırımlarından oluşacağı dışında hakkında başka bilgi bulunmayan bu projeye ek olarak uzmanlar toplantıda çevre önlemleri alınacağını da düşünüyorlar. Bu alanda başlatılacak yeni politikaların merkezinde yenilenebilir enerji üretiminin yer alacağını belirten uzmanlar, enerji nakil hatlarının yenilenmesi ve uzatılması nedeniyle bakır ve alüminyum talebinih artacağına da dikkat çekiyorlar. Çin’in en yüksek iktisadi planlama kurumu olan Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu sorulara yanıt vermedi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.