‘Borç Tavanı anlaşmasının bedelini yoksullar ve yaşlılar ödüyor’

‘Borç Tavanı anlaşmasının bedelini yoksullar ve yaşlılar ödüyor’

Geçtiğimiz günlerde Demokratlar ve Cumhuriyetçiler arasında imzalanan borç tavanı anlaşması olası bir ekonomik felaketi önledi. Ancak uzmanlar, tasarının ekonomik merdivenin alt basamaklarında olanlar için uzun vadeli sonuçları olacağını söylüyor.

Ayrıca, ülkenin artan borcu ve bunun milyonların güvendiği birçok federal program için ne anlama geldiği konusunda artan bir endişe var.

Bütçe ve Politika Öncelikleri Merkezi Kıdemli Başkan Yardımcısı Shannon Buckingham, bir temerrüdün potansiyel sonuçları hakkında konuşurken, “Bu etkilerin, ekonomik açıdan en az güvende olan insanlar tarafından derinden, çok derinden hissedileceğini biliyoruz” diyor.

“Altmış beş milyon Sosyal Güvenlik yararlanıcısı, yardımlarının ertelendiğini görebilirdi, altı milyon gazi ve hayatta kalanların yardımları ertelenebilirdi. Buckingham, “Aileler aylık kira yardımı, gıda yardımı ve çocuk bakımının ertelendiğini görebilirdi” dedi.

Anlaşma olmasaydı 7-8 milyon iş kaybı ve işsizlikte bir artış görebilirdik. Buckingham, Başkan Biden’ın borç limitini 2025’e kadar uzatan ve ABD’nin ilk temerrüde düşmesini önleyen anlaşmayı imzalamasından bir gün önce, Ethnic Media Services basın toplantısında gazetecilerle paylaştı.

Artan açlık, yaşlı yetişkinler için yoksulluk

Buckingham, Cumhuriyetçileri, borç tavanını, Kongre’nin tam kontrolünü ellerinde tuttuklarında geçemeyecekleri, son derece popüler olmayan ve zararlı politikaları zorlamak için bir rehin olarak kullanmaya çağırdı.

“Taleplerinin aşırı doğasını, (Cumhuriyet kontrolündeki Meclis) birkaç hafta önce geçen yasa tasarısında gördük. Neyse ki varılan nihai anlaşma, yasa tasarısının vereceği zararın büyük bir kısmını önledi” dedi.

Meclisteki aşırı sağcı GOP milletvekillerinin direnişine rağmen kabul edilen iki partili anlaşma, iki yakayı bir araya getirmek için mücadele eden insanlar için bazı kötü haberler içeriyor. Örneğin, SNAP yardımı alan düşük gelirli yaşlı yetişkinler için bir çalışma bildirimi gerekliliği, 50-54 yaş arası insanlar için açlığı ve yoksulluğu artıracaktır. Buckingham, bu yaş grubundaki birçok kişinin sağlık durumunun kötü olduğunu ve bir zamanlar yaptıkları fiziksel olarak zorlu işleri artık yapamayacaklarını söyledi. “Ve pek çok kişi, yiyecek almak için güvendikleri temel yardımı kaybedecek” diyor.

Buckingham, insanların tıbbi bir muafiyet alabileceklerini, ancak sürecin herkesin bildiği gibi bürokrasi ile dolu olduğunu ve işe yaramadığını da sözlerine ekledi.

Washington’daki Bipartisan Policy Center’ın iş ve ekonomi politikası Kıdemli Yardımcı Direktörü Rachel Snyderman, “Kongre’nin temerrüde düşmekten kaçınma istekliliğini alkışlıyoruz” diyor.

Anlaşma, federal bütçenin yaklaşık dörtte biri olan ihtiyari harcamaları hedefliyor ve Snyderman, son on yılda borç limitini çevreleyen siyasi hırçınlığın arttığını gördüğümüzü söylüyor.

“Borç limitinin bir tür rehin alma aracı olduğunu görmeye başladık. Maliye politikası hakkında verimli ve anlamlı tartışmalar yapmak için her iki tarafın bir araya geldiği tek zaman bu” diyor.

“Borcumuza olan faiz, gelecek yıl Medicaid’e yaptığımız harcamayı geride bırakacak. Önümüzdeki 30 yıl içinde en büyük federal harcama olacak,” diye uyardı Snyderman.

Ardından, faiz ödemeleri ülkenin en büyük gideri haline geldiğinde hükümetin ödeyecek parasının olmayacağı şeyleri listeledi. Milyonlarca Amerikalı ailenin bel bağladığı kritik sosyal programları, ordumuzdaki savunma harcamalarını ve temiz enerji ile eğitime yönelik dış yardım yatırımlarını içeriyor.

“Artık harekete geçme zamanı” diyor.

31 trilyon dolarlık ulusal borç, toplam ülke borç piyasasının yaklaşık üçte birini oluşturuyor.

Snyderman, “Temerrütten bahsetmeden önce, borcumuzu elinde tutan ve satın alan küresel yatırımcılar arasında artan riskten kaçınmanın bir yansımasını görüyoruz” diyor.

Yatırımcıların hazine bonolarından talep ettikleri artan getiriler, yalnızca borçlanma maliyetlerimizi artırır, ancak bunlar daha sonra vergi mükellefleri tarafından ödenir. Eğer temerrüde düşersek, muhtemelen ABD menkul kıymetlerine olan talepte hızlı bir düşüş ve dünya genelindeki ekonomilerde olumsuz şoklar olacaktır.

Bundan iki yıl sonra Cumhuriyetçiler, Sosyal Güvenlik ve Medicare gibi sosyal programları kısmak için başka bir siyasi hilekârlık oyununu zorlayabilir.

Borç tavanının kaldırılması

Borç limiti daha uzun bir süre askıya alınabilir mi veya tamamen kaldırılabilir mi?

Washington’daki sol eğilimli bir düşünce kuruluşu olan Groundwork Collaborative’in İcra Direktörü Lindsay Owens, “Yanıt kesinlikle yüzde yüz” diyor.

“İki partili olması gerçeğinde hiçbir zafer yok. Biliyorsunuz, Amerikan hükümetinin bir hafta içinde yükümlülüklerini yerine getirmediği bir pozisyonda olmamalıyız.”

Owens, borç tavanının gelecekteki harcamalarla ilgili olmadığını vurguladı. Halihazırda gerçekleşmiş olan harcamaların faturalarını ödemekle ilgilidir.

“Dolayısıyla, borç tavanının kaldırılmasının ileriye dönük mali konular üzerinde kesinlikle hiçbir etkisi yok” diyor. Yapısal bir konu olarak, bütçe ve mali konulardan bahsetmenin çoğunlukla borç tavanıyla ilgisi olmadığını söylüyor.

Kongre’deki bir grup Cumhuriyetçi, bir bütçe mücadelesini borç tavanının ortadan kaldırılmasına bağlamakta ısrar etti, değil mi? Dolayısıyla, bu iki şeyin eşleştirilmesi kesinlikle sunidir ve kesinlikle politik bir kurgudur, borç tavanını kaldırma gerekliliği değildir.”

Mali evimizi düzene sokmak

Owens, tasarıda yer alan on yılda IRS bütçesindeki 21,4 milyar dolarlık kesintinin aslında açıkta net bir artışa yol açtığını söylüyor.

“Bunun nedeni, IRS’nin gelir tahsilatından feragat etmesiyle sonuçlanıyor. Yani bu, anlaşmanın gerçekten önemli bir parçası” diyor.

Anlaşma, isteğe bağlı finansmanı bir yıllığına donduruyor ve ikinci yılda %1 artırıyor. Ancak enflasyonun %5 civarında olduğunu düşünürseniz, Owens bunun daha az barınma yardımı, yeni yürümeye başlayan çocuklar için Head Start’a gitmeleri için daha az yer, yaşlılar için daha az hizmet ve benzeri anlamına geldiğini söylüyor.