ABD ile AB serbest ticarette anlaşırsa ihracatçı zarar görecek

ABD ile AB serbest ticarette anlaşırsa ihracatçı zarar görecek

Amerika ile Avrupa Birliği arasındaki serbest ticaret anlaşması (TTIP), Türkiye’yi dolaylı yoldan ciddi etkileyecek.

Türkiye Gümrük Birliği’nde olduğu için anlaşma imzalanmadı, müzakereler sürüyor. Bu anlaşma imzalanır ve Türkiye dışarıda kalırsa zarar göreceğiz. Bu durumun ihracatçımızı zora sürükleyeceğini kaydeden Genç İşadamları Derneği (GYİAD) Başkanı Burcu Akdarı Toprak, Amerika’nın Gümrük Birliği’nde bulunduğumuzdan dolayı Avrupa Birliği’ne gümrüksüz mal satacağını ve bize de gümrüksüz mal gireceğini ifade ederek, bunların yerel ürünlerimiz için çok ciddi tehdit unsuru olduğuna dikkat çekti: “Amerika çok büyük bir pazar, bu anlaşmanın olması halinde bizim ayakkabı ihracatçımız Avrupa’daki rakiplerine oranla çok daha geride kalacak. O vergi oranı neyse maliyet anlamında da bir fark olacak. Şu anda Gümrük Birliği ile anlaşmamız çok sığ. Bu masada olmanın yolunu bir şekilde bulmamız gerekiyor. Lobicilik faaliyetlerini önemsediğimizden dolayı bunun üzerinde duruyoruz.” dedi.
Bugün TV’de Üç Nokta’nın 50. programına konuk olan Toprak, girişimcilikle ilgili önemli bilgiler verdi. Girişimciliğe üniversiteden başlanması gerektiğini vurgulayan Toprak, belli bir yaştan sonra bir işe girişmenin hem cesaret hem de birikimleri geliştirmek adına insanların çekimser kaldığını söyledi. Burada en önemli unsurun katma değeri yüksek ürünler veya hizmetler sunmak olduğunu dile getiren Toprak, Türkiye’de üniversiteler ve iş hayatı arasında ciddi farklar olduğunu ifade ederek, GYİAD olarak bu boşluğu doldurmak adına çalışmalar yürüttüklerini kaydetti: “Benim Amerika’da okuduğum üniversite sadece özel bir girişimcilik üzerine ön planda bir üniversite. Kitaplardan değil gerçek vaka örnekleriyle sanal şirketler kurarak daha o yaşta girişimciliği tetikleyici dersler alıyorduk. Üniversite ile iş hayatı arasında dağlar kadar fark var. GYİAD olarak aradaki boşluğu doldurmaya çalışıyoruz. Yüzlerce öğrenci şu ana kadar 7 üniversiteye yakın kurduğumuz akademi sayesinde üyelerimiz bu öğrencilere girişimciliğin esaslarını, tehlikelerini, avantajlarını vergisel hukuksal fikir aşamasından işletme planı nasıl yazılır buna kadar tek tek derslere girip öğrenci açmaya çalışıyor.” ifadelerini kullandı.

Geniş vizyonlu olup büyük düşünmenin önemini vurgulayan Toprak, “Genç girişimci adaylarına ne gibi tavsiyelerde bulunursunuz?” sorusunu şöyle yanıtladı: “Girişimcilikte plan çok önemli. Üniversitelerde bu yönde verilen seminerlere katılmaları onlara büyük katkı sağlar. Başarılı işadamı ve işkadınlarını takip edip onların sadece başarı değil, başarısızlık hikâyelerini de göz önünde bulundurmaları gerektiğini ve çok çalışmalarını öneririm. Babamdan öğrendiğim en önemli şey; şimdi küçük küçük yanlışlar yap ki ileride yapmazsın. Küçük değil, büyük hatalardan kork, bunlar sizi büyüklerden de uzak tutar.”

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.