Borç alan kadınların geri ödemesi yüzde 100

Borç alan kadınların geri ödemesi yüzde 100

Mikro kredi kapsamında borç alan kadınların geri ödemelerinin yüzde 100 olduğu açıklandı.  

Birleşmiş Milletler (BM) Kadının Statüsü Komisyonu 57. oturumu kapsamında Türkiye’de kadının istihdama katılımı, kadına karşı şiddetin durdurulması, eğitim ve sosyal hayata katılımı konularında yaptıkları hizmetleri anlatmak için New York’a gelen Turkcell yetkilileri, bu bağlamda Türk gazeteciler ile biraraya geldi. Turkcell Genel Müdür yardımcısı Koray Öztürkler, yaptığı açıklamada bugüne kadar Türkiye’de mikro kredi alan kadınların yüzde 100’ünün borçlarını geri ödediğini söyledi.

Turkcell olarak, İsviçre ve Avustralya hükümetlerinin ev sahipliğinde BM’de bu sene 5. kez gerçekleştirilen ‘‘Kadının Güçlendirilmesi Prensipleri’’ etkinliği kapsamında New York’ta bulunduklarına işaret eden Öztürkler, www.ekonomiyekadingucu.com internet adresinden dileyenlerin dilediği bölgeden dileği kadına ve dilediği kadar borç verebileceğine işaret etti. Bugüne kadar mikro kredi kullanan kadınlarının yüzde 100’ünün aldıkları krediyi ödediklerine dikkat çeken Öztürkler, TİSVA (Türkiye İsrafı Önleme Vakfı) ile ortak yürütükleri projeyle kadının hem sosyal hayata hem de üretime katılımını sağlamayı amaçladıklarını vurguladı.

İlk aşamada 55 bin kadına mikro kredi sağlamak için yola çıktıklarını belirten Öztürkler, bu projenin Türkiye’nin bir projesi olması için çalıştıklarını söyledi. Öztürkler, kadın gücünün ekonomiye kazandırılması ve mikro krediye destek amacıyla oluşturdukları havuzda şuan 850 bin lira toplandıklarını belirtti. Kadınların kimseden bağış istemediğini bunun yerine borça talip olduğuna işaret eden Öztürkler, ‘‘55 bin kadın borça talip. Bu projeyi ‘Kardelenler’ gibi Türkiye’nin projesi haline getirmeyi amaçlıyoruz’’ diye konuştu.

Kadının sosyal hayata ve üretime katılımı amacıyla yine nisan ayında hizmete girecek olan internet protalı ile kadınların ürettikleri ürünü bu ortamdan satabileceklerine işaret eden Genel Müdür yardımcısı Öztürkler, ‘‘İsteyenler burada ürünlerini tanıtıp, satabilecek. Bu ortamda sadece kredi kullananlar olmayacak. Bu sayede kadınların teknoloji ile de buluşturuyoruz’’ şeklinde konuştu.

Turkcell’in yine Garanti Bankası ile ortaklaşa çırkarmış olduğu ‘Cepte Card’ uygulaması ile ‘Mastercard’ın geçtiği her yerde bunu mikro kredi alan kadınların kullanabileceğini aktaran Öztürkler, bu kart ile yine mikro kredi borçlarını ödeme veya borç alma işlemlerini de kolayca yapabileceklerine işaret etti. TİSVA’nın 300 çalışanına içinde NFC uygulaması olan telefonların Turkcell tarafından verildiğini ve böylece de Cepte Card işlemlerinin çok kolayca yürütülebiliğini de sözlerine ekledi. Turkcell olarak Öztürkler yine mikro kredi kullanan kadınlara arzu ettiklerinde telefon verdiklerini ve bunu da 52 hafta süresince taksit taksit ödediklerini vurguladı.

Turkcell’in çalışanlarının yüzde 50’sinin kadın olduğunu aktaran Öztürkler, temsil ettiği kurumda kadın yönetici oranının da yüzde 42 olduğu ve bunun dünya ortalamasının iki katı olduğuna vurguda bulundu.

‘Güçlü Kadın, Güçlü Türkiye’ parolası ile yol çıktıklarını anlatan Öztürkler, ‘Girişimcilik’, ‘İstihdam’, ‘Eğitim’ ve ‘Sosyal Hayata Katılım’ başlıkları altında kadına yönelik hizmet sunmaya çalıştıklarını aktardı. Bugüne kadar 100 bin kız çocuğuna eğitimleri için burs verdiklerini belirten Öztürkler, her yıl 10 bin kız öğrenciye burs vermeye devam ettiklerini söyledi.

Türkiye’de 37 milyon kadından yalnızca 7 milyonunun iş hayatına atıldığını açıklayan Öztürkler, bunun da çok yetersiz olduğuna dikkat çekti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.