Bank Asya kararı yabancı yatırımcıları ürküttü

Bank Asya kararı yabancı yatırımcıları ürküttü

Bank Asya ortakları, banka yönetim kurulu üyelerini skandal kararla değiştirme gerekçesi olarak sunulan güncellenen evrakların yüzde 94’ünü tamamlayıp Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’na (BDDK) teslim etti.

Buna rağmen üç aydır banka yönetimi hukuksuz bir şekilde işgal altında. Evrakların yüzde 51’i geçip yüzde 94’ü bulmasına rağmen Bank Asya’ya atanan geçici yönetimi geri çekmeyen BDDK ve TMSF’ye bilim adamlarından tepki yağdı.

Turgut Özal Üniversitesi’nce düzenlenen “İslam Ekonomisi ve Finansı Hukuku Konferansı”nda, Bank Asya’ya yapılan hukuk dışı geçici yönetim atanması da gündeme geldi. Konferansta konuşan Hukuk Etik ve Siyaset Araştırmaları Ekonomi Direktörü Ramazan Taş, ucu açık bir süre için Bank Asya yönetimine el konulmasının, Türkiye ekonomisi için belirsizlik ve güvensizliği artırdığını söyledi. Banka yönetimine el konulması ve makul şüphe kanununun çıkmasının bankacılık sektöründe tedirginlik doğurduğuna dikkat çeken Taş, artan riskin yabancı sermayeyi Türkiye’ye gelmekten caydırdığını, uluslararası bankaların da Türkiye’yi terk etmesine sebep olduğunu söyledi. Finans ve şeffaflık yapısı yüksek bir katılım bankasının yıpratılmasının sadece bankacılık sektörüne değil, faizsiz bankacılığın geleceğini karartan bir adım olduğuna dikkat çeken Taş, “Bu faiz lobisine hayat öpücüğü vermek demektir.” dedi. Bank Asya kurucu ortakları ve iştiraklerinden istenen belgelerin yüzde 94’ünün BDDK’ya teslim edildiğini hatırlatan Taş, BDDK kararında yer alan “bilgi ve belgelerin kuruma ibrazına ve kurum tarafından yapılacak değerlendirmeler sonuçlanıncaya kadar” ifadelerine dayanılarak banka yönetiminin devrinin ucu açık bir tarihe ertelendiğine dikkat çekti.

Bankanın yeni ortaklık kurmasına da BDDK’nın son üç yıldır izin vermediğine dikkat çeken Taş, “Türkiye’nin en büyük şirketlerine sahip ortaklar BDDK tarafından sürekli denetlendiği halde, kurucu ortaklık vasfının değişip değişmediğinin denetlenmesi gerekçesiyle bir bankaya nasıl el konulabilir?” diye sordu. Taş, kararın tartışıldığını ve hukuki olmadığı, idari olduğu yönünde görüşlerin ağır bastığının altını çizdi. Taş, Ziraat ve Halkbank’ın aynı çatı altında hem faizli hem faizsiz işlem yapmasının katılım bankacılığına zarar vereceğini vurguladı.

Borsa düştü Bank Asya çıktı

Borsa İstanbul’da işlem gören Bank Asya hisseleri yükselmeye devam ediyor. Hisseler dün de yüzde 7,40 değer kazanarak 0,87 TL’ye çıktı. TMSF’nin atadığı geçici yönetimin, “kurucu ortaklardan istenen güncelleme belgelerinin yüzde 90’ı aşan oranda BDDK’ya ulaştırdığı” açıklaması, banka hisselerinin değer kazanmasını sağlıyor. Bank Asya’nın yüzde 7,40 ile en çok kazandıranlar listesinde olduğu dün Borsa İstanbul yüzde 0,22 düşüşle günü 86.209 puandan tamamladı. Reuters’in değerlendirmesine göre son BIST-100 endeksi, bu seviyelerden gelen satışlar ve FED’in bugün sona erecek para politikası toplantısı öncesinde küresel piyasalarda gözlenen temkinli seyrin etkisiyle satışla karşılaştı. ABD’de tüketici güven endeksinin beklentilerin altında kalması da küresel piyasalarda negatif hava doğurdu. Avrupa borsaları beklentilerden zayıf gelen ABD güven endeksi verisi sonrası yaklaşık son 4 ayın en büyük günlük gerilemesini kaydetti. FED toplantı sonuçlarını bekleyen ABD borsaları da yatay açılışın ardından, zayıf verinin ardından negatif seyre geçti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.