Araba alırken dolandırılmamak için dikkat edilmesi gereken kurallar

Araba alırken dolandırılmamak için dikkat edilmesi gereken kurallar

Birçok tüketicinin bir ev dışında yaptığı en yüksek satın alma işlemi olan araba satın alırken dolandırılma riski, işe gidip gelirken kazaya uğrama riski kadar stresli olabilir.

Etnik Medya Hizmetleri ve Federal Ticaret Komisyonu’nun ev sahipliğinde 15 Aralık Cuma günü düzenlenen brifingde FTC yetkilileri, kurumun otomobil satıcılarından şeffaflık talep eden Oto Perakende Dolandırıcılığıyla Mücadele (CARS) Kuralının alıcıları oto dolandırıcılığından nasıl koruyacağını açıkladı.

CARS nedir ve kimler etkilenir?

FTC Finansal Uygulamalar Bölümü müdür yardımcısı Malini Mithal, FTC tarafından geçen hafta açıklanan CARS Kuralının, otomobil alıcılarının karşılaştığı iki ana dolandırıcılıkla mücadele ettiğini söyledi: “bayilerin sizi otoparka getirmek için düşük fiyat reklamı yaptığı, ancak orada saatler geçirdikten sonra otomobilin reklamı yapılandan çok daha pahalı olduğunu öğrendiğiniz yem ve değiştirme taktikleri” ve uzun, karmaşık otomobil sözleşmeleriyle gizlenen ücretler olan önemsiz ücretler.

CARS – 30 Temmuz 2024’te yürürlüğe girecek – bu taktiklerle karşı karşıya kalan otomobil alıcılarını yılda tahmini 3,4 milyar dolar ve 72 milyon saatten kurtaracağını açıkladı. “Bu kural özellikle eşit şartlarda rekabet edebilecek olan dürüst otomobil satıcılarına yardımcı olacak; tüketicileri kendi galerilerine çekmek için daha düşük bir fiyat sunuyormuş gibi davranan, ancak tüketici oraya ulaştığında çok daha fazlasını talep eden bir rakibe iş kaybetme konusunda endişelenmelerine gerek kalmayacak.”
Mithal sözlerine şöyle devam etti: CARS Kuralı bunu dört şekilde gerçekleştiriyor: birincisi, bayiler maliyetler, finansman koşulları, eklentiler ve indirimler gibi temel bilgiler hakkında yalan söyleyemez; ikincisi, bayiler tüketicilere otomobilin toplam fiyatını söylemek zorundadır (örneğin, sadece ilk birkaç aylık ödemeleri değil, 10 yıllık bir sözleşmenin tam fiyatını); üçüncüsü, bayiler tüketiciye fayda sağlamayan gereksiz ücretler talep edemez (ör. kapsamı olmayan ikinci bir garanti veya elektrikli bir otomobille uyumlu olmayan yağ değişimi eklentileri); ve dördüncüsü, “Bayiler yalnızca tüketiciler ücretin ne için olduğunu bilir ve ödemeyi kabul ederse bir şeyler için ücret talep edebilir – yani sözleşmelerde artık gizli maliyetler yok.”

FTC’nin Finansal Uygulamalar Bölümü’nden bir avukat olan Jamie Brooks, kuralın ayrıca bir arabanın reklamını İspanyolca gibi belirli bir dilde yapan bayilerin, “alıcıların neyi kabul ettiklerini bilmeleri için” ek maliyetleri aynı dilde açıkça açıklamalarını gerektirdiğini söyledi.

Neden yemleme ve değiştirme?

Brooks, CARS Kuralının, FTC’nin “bayilerin tüketicileri kapıdan içeri sokmak için tek bir fiyatın reklamını yaptığı, ancak daha sonra tüketicilerden çok daha fazla ücret talep ettiği” bu taktiklere karşı açtığı çok sayıda dava nedeniyle yem ve değiştirme taktiklerine bu kadar çok odaklandığını söyledi.

Brooks, bu aldatıcı reklamların çoğunun bir aracın tam fiyatını, aylık ödemesini veya bayinin hükümet programlarıyla olan ilişkisini yanlış beyan etmeyi içerdiğini de sözlerine ekledi.
Örneğin, 2014 yılında FTC, La Puente, California’daki Casino Auto Sales’e 18.000 $ peşinatlı bir aracın reklamını yaparken, özellikle İspanyol tüketicileri hedefleyen ince yazılarda ekstra 5.000 $ peşinat gömdüğü için dava açtı. 2020 yılında ajans, tüketicileri, adresi aslında bir araba galerisi olan bir COVID teşvik yardım programı sitesine yönlendirdiği iddia edilen postalar için Kenner, Louisiana’daki bayi reklam ajansı Traffic Jam Events’e dava açtı.

Brooks, bu taktiklerin sadece araba alıcılarına değil, “dürüst olmayan rakiplerin sahte fiyatlarını yenmek zorunda olan” bayilere de zarar verdiğini açıkladı. “Bir bayi düşük fiyat reklamı yaptığında, insanlar sahte bahanelerle o bayiyi diğerlerine tercih ediyor.”
Önemsiz ücretler, eklentiler

FTC’nin Finansal Uygulamalar Bölümü avukatlarından Sanya Shahrasbi, bu bahanelerin birçoğunun, “uzatılmış garantiler, araç veya varlık koruması veya aracı koruması gereken kaplamalar gibi” gizli eklentiler için “gereksiz ücretler” içerdiğini ve bunların bilmeyen alıcılara kolayca binlerce dolara mal olabileceğini söyledi.

“Yalnızca son iki yılda,” diye devam etti Shahrasbi, “bu tür ürün ve hizmetler büyük ölçüde arz tarafından kısıtlanmamış olsa da, bayiler bu eklentilerin fiyatlarını önemli ölçüde artırdı.” Ülkenin on üçüncü en büyük bayilik grubu olan çok uluslu bayi Napleton’a karşı 2022 yılında açılan bir FTC davası, bayinin müşterilerinin %83’ünden veya 16.848’inden kabul etmedikleri eklentiler için ücret alındığını tespit etti; örneğin, “bir tüketici bayinin ücretsiz olduğunu söylediği 2.000 dolarlık bir hizmet sözleşmesi için ödeme yaptı.”

Mithal, Napleton’un açtığı davada sadece alıcılardan kabul etmedikleri eklentiler için ücret alındığının değil, aynı zamanda bu alıcıların orantısız bir şekilde Siyah ve Latin kökenli olduğunun da tespit edildiğini sözlerine ekledi. Wisconsin merkezli bayi grubu Rhinelander Auto Center’a karşı 2023 yılında açılan bir davada da yerel Kızılderili tüketicilerin benzer şekilde hedef alındığı tespit edilmişti.
Bu ırksal ve etnik grupların savunmasızlığının büyük bir kısmı, ücretleri gizleyen uzun sözleşmeler tarafından engellenen dil erişiminden kaynaklanmaktadır; örneğin birçok Napleton alıcısı, kendilerini 60 sayfadan fazla 12’den fazla imza gerektiren evraklarla bulmuştur.

Mithal, her şeye rağmen, CARS Kuralı’nın “zaten yasadışı olan davranışları yasakladığını ve bir satıcı size bir arabanın fiyatı hakkında yalan söylüyorsa, zaten FTC’yi ihlal ettiklerini, onları bildirme hakkınız olduğunu” söyledi.

O halde, CARS Kuralı zaten yasadışı olan dolandırıcılıkları durdurmaya nasıl yardımcı olacak?

Çünkü paranın altını çiziyor, diyor Mithal, “ve insanlar çok fazla para için kancaya takıldıklarında ayağa kalkıyorlar … Dolandırıcı bayiler bu kural sayesinde ifşa olduklarını gördüklerinde ve dürüst bayiler yasanın kendi taraflarında olduğunu gördüklerinde size parayı geri almak daha kolay.”