Amerika’ya çorap satacak

Amerika’ya çorap satacak

Türkiye dünya çorap üretiminde Çin’in ardından ikinci, ihracatta ise İtalya’nın ardından üçüncü sırada.

Dünyanın sayılı üreticilerinden Türkiye’de ince kadın çorabında markalı ürünler piyasada yer alırken, günlük kullanılan çorapta bir marka yok. Yerli üreticiler yabancı markaların fason imalatçısı konumunda. 56 yıllık çorap üreticisi Paktaş, piyasadaki markalı ürün boşluğunu doldurmak için harekete geçti. 1959’dan bu yana çorap üreten aile şirketinin üçüncü kuşak temsilcisi, Paktaş CEO’su Onur Kaya, hem yurtiçinde hem de yurtdışında markalaşmayı, kendi alanında Türkiye’den çıkan küresel bir marka olmayı hedeflediklerini söyledi.

Dünyada 2014 yılında 26 milyar çift çorap imal edilirken bunun 2,5 milyar çifti Türkiye’de üretildi. Üretiminin yarısını ihraç eden Türkiye’nin bir numaralı pazarı kişi başı yılda 25-35 çift çorap tüketen Avrupa ülkeleri. Yılda 35 çift çorap tüketen ABD’ye, Çin her yıl 2,5 milyar dolarlık satış yapıyor. Dünyanın önde gelen üretici ve ihracatçısı Türkiye’den Amerika’ya çorap ihracatı ise sadece 15 milyon dolar. Başta Avrupa olmak üzere 30 ülkeye çorap satan, ihracat pazarları arasında Kanada’da da bulunan Paktaş gözünü Amerika pazarına dikti. Şirket ihracat pazarlarını genişletmek ve Amerika pazarına girmek için son iki yıldır katalog çekimlerini ABD’de gerçekleştiriyor. Onur Kaya, dış pazarlarda büyümek için özellikle Avrupa ve Amerika pazarında bir marka satın alabileceklerini söyledi.

Paktaş 1959 yılında Onur Kaya’nın dedesi Nazif Gönültaş’ın İstanbul Yeşildirek’te iki makineyle bir atölyede üretime başlamasıyla kuruldu. Bugün  Yenibosna’daki fabrikasında 300 çalışanıyla ayda 4 milyon çift çorap imal ediyor. 2014 yılında 40 milyon dolarlık cirolarının yüzde 40’ının ihracattan geldiğini belirten Onur Kaya, 2015 yılını yüzde 20 ciro artışı ile tamamlamayı planladıklarını söyledi. Ürünlerinin yurt içinde 3.500 satış noktasında tüketiciyle buluştuğunu belirten Paktaş CEO’su Onur Kaya, “Toptan mal verdiğimiz müşterilerimiz bize dededen miras kaldı.” dedi. CEO Onur Kaya’nın verdiği bilgiye göre Türkiye’de yıllık ortalama kişi başı çorap tüketimi 8 çift. Erkeklere çorabını genellikle eşi alıyor. Tüketici alırken etiketteki pamuk oranına bakıyor. Ancak çoğu kez etiket ile gerçek örtüşmüyor. Etikette kalitenin şeffaf bir şekilde yazması gerektiğini belirten Onur Kaya’nın tüketiciye tavsiyesi şöyle: “Yüzde 100 pamuk çorap üretmek de mümkün. Ama yüzde 80 pamuk da sağlıksız değildir. Önemli olan etikette iplik türünün şeffaf ve doğru oranda yazılması. Tüketiciye tavsiyem güvendiği markalardan alışveriş yapması. Çoğu defa etikete üreticiler kafasına göre iplik türü ve oranı yazıp geçiyor, maalesef bu konuda iyi bir denetim yok.”

Kenesavar çorap geliştiriyor

Sporcu çorapları, diyabetik ve varis çorabı ile Ar-Ge faaliyetini yürüttüğü kenesavar çorabı, ünlü markalara yaptığı imalatı ve 30 ülkeye ihracatıyla Paktaş, sektörün önde gelen oyuncularından. Onur Kaya, “Bir kimya grubunun geliştireceği keneyi kaçıran maddeyi çoraba uygulamak üzere Ar-Ge çalışmalarımız sürüyor.” dedi. Dede Nazif Gönültaş’ın kurduğu aile şirketi Paktaş’ın yönetiminde bugün biri yönetim kurulu başkanı olmak üzere iki kızı bulunuyor. Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve CEO Onur Kaya ise yönetimde üçüncü kuşağı temsil ediyor. Paktaş İstanbul Sultanahmet’te mülkü olan binayı butik otele dönüştürmek üzere restore ediyor. İstanbul Yenibosna’da bu yıl 200 konut ile Florya’da 10 lüks villa inşasına başlamayı planlıyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.