Amerikan dolarındaki ilk kadın Harriet Tubman olacak

Amerikan dolarındaki ilk kadın Harriet Tubman olacak

Uzun süredir devam eden Amerikan doları üzerinde bir kadına yer verilmesi tartışması sonuçlandı.

Hazine Bakanı Jack Lew’in gün içinde konuyla ilgili son açıklamayı yapması beklenirken değişikliğin 10 değil 20 dolarlarda olacağı öğrenildi.

CNN’e konuşan bazı kaynaklar 10 dolarların üzerinde bulunan Alexander Hamilton’un değişmeyeceği, 20 dolarların ise hem Andrew Jackson hem de Harriet Tubman’lı şekilde basılacağını söyledi.

ABD Hazine Bakanlığı ve Amerikan finansal sisteminin kurucusu olarak bilinen Hamilton’un dolarların üzerinden kaldırılacağı söylentisi üzerine bir grup bu duruma karşı çıkmıştı. Daha sonra Kızılderililer’in elinden arsalarını alırken yaptıkları nedeniyle Jackson’ın çıkarılması gerektiğini dile getirenler olmuştu.

HARRIET TUBMAN KİMDİR?

20 dolarlık banknotların üzerinde yer alacak olan Harriet Tubman ise İç Savaş yıllarında adını duyurmuş olan, cesaret ve özgürlük sembolü olan bir isim.

Köle olarak doğan 1822 yılında doğan Tubman 1849 yılında kaçtı. Bu tarihten sonra kölelerin kaçışına yardım eden ve 70 kadar köle ile ailesinin özgürlüklerine kavuşmasında rol alan Tubman İç Savaş yıllarında birlik ordusu için casusluk yaptı.

Köle iken sahibinin attığı metal bir eşyanın kafasına isabet etmesi nedeniyle hayatı boyunca başağrılarından şikayetçi olan Tubman 1913 yılında New York’ta hayatını kaybetti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.