“2014, Amerikan ekonomisi için iyi olacak”

“2014, Amerikan ekonomisi için iyi olacak”

Amerikan ekonomisini hem mali hemde para politikalarında belirsizliklerin önemli ölçüde azaldığı yeni bir yıl bekliyor. Özellikle geçtiğimiz yıl kamu kurumlarının kepenk kapatmasına sebep olan 2014 bütçesi üzerinde partilerin anlaşma sağlamasının, bazı belirsizlikleri ortadan kaldırması yönüyle ekonomiyi olumlu etkileyeceği belirtiliyor. Uzmanlar, 2014’te ABD ekonomisini olumsuz etkileyecek risklerin düşük olduğuna dikkat çekti.

 

Geçtiğimiz yıl bütçe kesintileri ve kepenk kapatma sebebiyle büyüme beklentileri yüzde 1.5 oranında düşmüştü. 2014’te ise bu oranın yüzde 0.5 düzeyinde olması tahmin ediliyor. Şubat ayında ABD hazinesi borçlanma tavanının yükseltilmesi konusunun tekrar gündeme geleceğini hatırlatan  Moodys Analytics ekonomistlerinden Mustafa Akçay geçen yıl siyasiler arasında yaşanan anlaşmazlıkların bu yıl daha yapıcı olmasını beklediklerini ifade etti. Amerikan Merkez Bankası (FED)’in varlık alımlarını azaltmaya karar vermesi ise para politikalarındaki belirsiziliği de önemli ölçüde azalttı.

 

Ekonomist Akçay, “Aylık istihdam artışında önemli bir kırılma olmadığı sürece, örneğin aylık net istihdam artışı 100 bin altına yada 300 bin üstünde seyretmediği sürece, Fed varlık alımlarını aylık 20 milyar dolar azaltacak. Muhtelemen ağustos ayında ek parasal önlemlere son verilmiş olacak.”dedi.

 

Yeni yılda ABD’de daha hızlı bir büyüme için hem hane halkı hemde şirket bilançolarının uygun olduğunu kaydeden Akçay, “Hane halkı borç-gelir rasyoları son 30 yılın en düşük seviyesinde. Şirketlerin de kar marjları çok iyi ve milyarlarca dolarlık bir nakitin üzerinde oturuyorlar. Bankacılık sisteminin de sermaye yapısı güçlü. Son 3-4 yıl içinde bilançolarını önemli ölçüde yüksek riskli kredilerden temizlediler.”diye konuştu. Bu yıl içerisinde kredi musluklarının daha fazla açılmasını beklediklerini ve Fed’in uzun süreli faizlerinin iyi yönetilmesinin canlanmakta olan emlak sektörü için çok önemli olduğuna dikkat çeken Akçay, borç tavanının problemsiz bir şekilde yükseltilmesiyle birlikte 2014’teki büyümenin yüzde 3 oranında olmasını tahmin ediyor.

 

Moody’s Analytics ekonomistlerinden Brian Kessler, 2014 Amerikan ekonomisinin önceki yıla göre daha güçlü olacağını özel sektöründe büyümeye hazır olduğunu söyledi. İş dünyasının karlı bir dönem yaşayabileceğini ve banka sektörünün sağlam olduğuna dikkat çeken Kessler, “Bugün hane halkı borcunu ödeyerek, daha fazla tasarruf yapabiliyor. Ekonomi 2013’den daha az riskli olacak” şeklinde konuştu.

 

Ekonomist Kessler, Gayri Safi Milli Hasıla’nın (GDP), yüzde 2’den yüzde 3’e yükselmesini beklediklerini ifade etti.

 

JP Morgan Chase  ekonomistlerinden Mehmet Özhabeş ise geçtiğimiz dönemde Kongre ile Beyaz Saray arasında borçlanma tavanı ve bütçe sürecinde tıkanıklıklar yaşandığını ancak, 2014’te bu tarz bir siyasi risk beklemediklerini ifade etti. Yeni yılda ekonomide iyi gelişmelerin devam etmesini bekleyen Ekonomist Özhabeş, işsizlik oranın yüzde 7’den yüzde 6.6’ya düşebileceğini dile getirdi. Özhabeş, “En önemlisi mali politikalar kısıtlayıcı olmayacak. Yatırımcılar önünü görebilecek. İki yıllık bütçe üzerinde anlaşmaya varıldığı için geçen sene ekim ayında olduğu gibi hükümetin kapanması gibi bir durumla karşılaşmayı ummuyoruz.”şeklinde konuştu.

JP Morgan ekonomisti, 2014 yılında faizlerin yükselmesi ve borcu artan yerel yönetimlerin  (eyalet, belediye) ekonomide birer risk olduğunu hatırlattı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.