Akademisyenler uyardı: Hukukun olmadığı yere yatırımcı gelmez

Akademisyenler uyardı: Hukukun olmadığı yere yatırımcı gelmez

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) tarafından Bank Asya’nın Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) devredilmesine tepkiler gelmeye devam ediyor.

ABD’de yaşayan Türk akademisyenler, Bank Asya’ya ‘siyasi’ olarak yapılan müdahalenin ekonomik sonuçları olacağına dikkat çekti. Quinnipiac Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Osman Kılıç, hukukun olmadığı yere yatırımcının gelmeyeceğine dikkat çekerek, “Hukukun gelmediği veya işlemediği hiçbir ülkeye yatırımcılar uzun vadeli yatırım yapmazlar” dedi.

Alaska Anchorage Üniversitesi Yönetim ve Kamu Politikaları Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gökhan Karahan da “Türkiye’de adaletin, mülküyetin temeli olmadığı bir dönemde yaşıyoruz” ifadesini kullandı.

Prof. Dr. Osman Kılıç, Türkiye’nin zaten çok sıkıntılı bir dönemden geçtiğini, alınan bu son kararla daha da karanlık dönemin içine girme riskinin arttığını belirtti. Söz konusu kararın özellikle yabancı yatırımcılar üzerinde olumsuz bir etki bırakacağına dikkat çeken Prof. Dr. Kılıç, “Türkiye ekonomisi son 2 yılda neredeyse durma noktasına geldi. Ülkenin en büyük ihtiyacı yabancı yatırımdır. Yakın zamanda bazı büyük şirketlerin yaptığı gibi, yatırımcılar hızlı bir şekilde Türkiye’den çıkarabilir” şeklinde uyarılarda bulundu.

Hukukun olmadığı yere yatırımcının gelmeyeceğine dikkat çeken Prof. Dr Kılıç, “Hukukun gelmediği veya işlemediği hiçbir ülkeye yatırımcılar uzun vadeli yatırım yapmazlar” dedi. Türkiye’yi 2000 yılların Arjantin’ine benzeten Kılıç, “Bankalara güvenin azalması, geri dönüşü olmayan bir ekonomik kaosa sebebiyet verebilir. Kapitalist sistemin en önemli ayağı olan bankacılık sistemi ile bu tür oyun oynamak çok sıkıntılı ekonomik güvensizliğe sebebiyet verir” şeklinde konuştu.

Alaska Anchorage Üniversitesi Yönetim ve Kamu Politikaları Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gökhan Karahan ise Bank Asya üzerinden bazı adreslere bir uyarı mesajı gönderildiğini savundu. “Şu anda Türkiye Cumhuriyeti’nin başı ile vekaletini verdiği hükümetin başı her yolla Türkiye’nin daha iyi günler görebilecek kapasitesini görenleri birer birer bitirme çabasındadır” diyen Prof. Dr. Karahan, “Bakın bunlara muhalefet demiyorum çünkü AK Parti’nin Türkiye’ye getirdiği yıkımın sadece bir iki muhalefet partisi tarafından anlaşıldığını düşünmek Türkiye’de yaşayan 75 milyona haksızlık etmektir” dedi.

“ADALETİN, MÜLKÜN TEMELİ OLMADIĞI BİR DÖNEM…”

Bank Asya’ya yapılanların korku terörünün ufak bir parçası olduğunu savunan Prof. Dr. Karahan, “Hükümetin amacı yolsuzluk suçlamaları nedeniyle oluşan gazı azaltmak ve ekonomideki gidişattan dikkatleri uzaklaştırmak. Algı değiştirme amaçlı” diye konuştu.

Türkiye’de sürüdürülemez bir ‘balon ekonomi’nin devam ettiğini yineleyen Karahan ekonominin daha da kötüleşeceği öngörüsünde bulundu. Hükümet yetkililerin de bu durumdan haberdar olduklarını belirten Türk akademisyen, “Depolarında ne kadar mühimmat kaldı ise kullanmaktan kaçınmayacaklar. Adaletin, mülküyetin temeli olmadığı bir dönemde yaşıyoruz. Ancak bu kadar umutsuzluklara rağmen bazen Türk milletini hala kandırabileceğini zanneden kanun tanımayan bu ahlaksız zihniyetin zamanı geldiğinde ölü toprağın üzerinden atacak bu millet tarafından tarihin derinliklerinde gömüleceğini düşünüyorum” dedi.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.