ABD’de Noel dekorasyonu için 7 buçuk milyar dolar harcanıyor

ABD’de Noel dekorasyonu için 7 buçuk milyar dolar harcanıyor

Uzmanlara göre Amerikan halkının Noel dekorasyonu için harcadığı parayla ülkedeki evsizlerin ihtiyaçları bir yıl süreyle karşılanabilir. Noel için günler öncesinden hazırlık yapan Amerikalılar ev ve iş yerlerini süslemek için toplamda milyarlarca doları gözden çıkartıyor.

Noel dekorasyonu başlı başına bir sektör haline gelmiş durumda. Ulusal Parakende Federasyonu’nun (NRF) rakamlarına göre ev ve işyerlerinin ışıklandırması için toplam 6 milyar dolar harcıyor. Noel ağaçlarının kesimi ise yılda 1.3 milyar dolara maloluyor. Konut ve Kentsel Gelişim Bakanlığı’na (HUD) göre bu para sokakta yaşayan 634 bin kişinin bir yıllık ihtiyacını karşılayabilir.

NOEL SÜSLEMELERİ İÇİN BİNLERCE  IŞIK KULLANILIYOR

Yeni yıl hazırlıkları çerçevesinde mekanlarını ışıklandırarak süslemek  isteyen Amerikalılar binlerce ampül kullanıyor. Bazı ev sahiplerinin 30 bin civarında minik lamba kullandığı ifade ediliyor. Fazla ışık kullanımından kaynaklanan elektrik harcamasına karşı harekete geçen bazı şirketler ise tasarruflu ampül satmayı tercih ediyor. Kuzey Amerika’nın en büyük dekorasyon şirketlerinden biri Christmas Decor şirketi pazarlama uzmanlarından Brad Rangel, amaçlarının insanlara daha az elektrik harcatmak olduğunu söyledi.  

New York’ta bulunan ünlü Rockefeller Center’da dev çam ağacı ışıklandırma
geleneği bu yıl da devam etti. Sandy kasırgasından kurtulmayı başaran ağacın üzerine 30 bin ampül takıldı.

Birçok şirket kullanılacak ampüllere göre harcanacak elektrik masrafını önceden belirleyip müşterilerine sunuyor.

NOEL İÇİN MİLYONLARCA AĞAÇ KESİLİYOR

Illinois Üniversitesi’ne göre her yıl ortalama 31-36 milyon arasında ağaç Noel için kesiliyor. Sadece bu ağaçların kesimi için 1.3 milyar dolar harcandı. Amerika’daki birçok şirket internet üzerinden Noel ağacı için sipariş verilebileceğinin duyurdu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.